Windows 10 Mei 2019 Update geblokkeerd door verouderde Intel-drivers

Microsoft blokkeert tijdelijk de Windows 10 Mei 2019 Update voor systemen met verouderde Intel-drivers voor Rapid Storage Technology (RST), wegens compatibiliteitsproblemen.

Intel RST is bedoeld om de prestaties van opslaghardware te verbeteren. Microsoft en Intel hebben evenwel vastgesteld dat verouderde versies van de driver (tussen versie 15.1.0.1002 en 15.5.2.1053) voor compatibiliteitsproblemen zorgen met de nieuwste update van Windows 10. De uitrol werd daarom tijdelijk geblokkeerd voor getroffen systemen.

Volgens Microsoft werkt de inbox storage driver iastora.sys niet op deze systemen en zorgt het voor stabiliteitsproblemen met Windows. Gebruikers worden geadviseerd om te updaten naar versie 15.9.6.1044 van de driver, al zou je in principe al vanaf versie 15.5.2.1054 geen problemen mogen tegenkomen.

Update niet bij Intel halen

De update kan rechtstreeks vanaf de Intel-website worden gedownload, maar de chipfabrikant raadt dat af. Sommige fabrikanten passen de drivers namelijk aan om tegemoet te komen aan specifieke noden van hun hardwaredesign.

“Intel beveelt eindgebruikers aan driverupdates te gebruiken die zijn verstrekt door hun systeemfabrikant/provider of via Windows Update om de mogelijk gevolgen van het laden van niet-aangepaste stuurprogramma’s te voorkomen”, schrijft Intel op de downloadpagina van de meest recente versie van de driver.

 

Update 01/08: We hebben de fout ondertussen ook zelf ervaren op één van onze redactietoestellen. Nadat we de update rechtstreeks vanaf de Intel-website hadden gedownload, was het probleem nog altijd niet opgelost. Ga daarom eerst naar C:\Windows\System32\driver en zoek naar ‘iastor’. Verwijder daar alle resultaten die op het scherm verschijnen en herstart je pc. Installeer daarna de Intel-update en herstart opnieuw. Daarna kan je probleemloos de Windows 10 Mei 2019 Update installeren.