‘Apple schrapt dit eindejaar het probleemtoetsenbord van zijn MacBooks’

Apple worstelt al drie generaties met een nieuw type toetsenbord (butterfly-mechanisme). Vanaf dit eindejaar zou het een klassiek type (scissor-mechanisme) gebruiken, versterkt met glasvezel. Het verbeterde toetsenbord zou later dit jaar debuteren in de langverwachte 16-inch MacBook Pro.

Apple-analyst Ming-Chi Kuo verwacht dat de 16-inch MacBook Pro vanaf september beschikbaar is met het nieuwe toetsenbord. Naast een steviger design zouden de toetsen ook iets meer ‘travel’ hebben voor een aangenamere typervaring.

Kuo had eerder gerapporteerd dat het nieuwe toetsenbord zou debuteren in de opfrissing van de MacBook Air, maar het nieuwste rapport toont nu dat de MacBook Pro met de primeur gaat lopen. Dit jaar is het enkel het 16-inchmodel dat het nieuwe toetsenbord krijgt.

De volledige line-up

In 2020 wil Apple alle nieuwe modellen van de MacBook Pro (13,3 inch, 15,6 inch en 16 inch) en MacBook Air (13,9 inch) voorzien van een nieuwe scissor-toetsenbord. In 2021 zou de hele line-up voorzien zijn van het nieuwste toetsenbord en verdwijnt het butterfly-toetsenbord voorgoed.

 

line-up macbook

 

Al sinds de introductie van de tweede generatie Butterfly-toetsenborden op de MacBook Pro in 2016 zorgt dat toetsenbord voor problemen. Apple bouwde een erg complex klavier dat de feedback van een mechanisch toetsenbord moet geven met minimale ‘travel’. Problematischer is het feit dat stof het mechanisme van het toetsenbord kan ontregelen zodat toetsen niet meer werken.

Na talrijke correctierondes met nieuwe materialen en membranen, lijkt het erop dat Apple de handdoek in de ring gooit. Publiek toegeven dat het design fouten bevatte, heeft Apple nooit gedaan. Dit voorjaar heeft het wel een zeldzame reactie gegeven: “We zijn ervan op de hoogte dat een klein percentage van onze gebruikers problemen ervaart met hun derde generatie Butterfly-toetsenbord, en dat spijt ons”

Gerelateerd: Apple biedt soort van excuses aan voor slecht functionerend toetsenbord