Apple neemt Intels smartphone-modemdivisie over voor 1 miljard dollar

De kogel is door de kerk: Apple heeft zijn plannen bekendgemaakt om Intels modemdivisie over te nemen voor 1 miljard dollar. De deal moet in het vierde kwartaal van 2019 worden afgerond, op voorwaarde dat regulatoren geen bezwaar opwerpen. 

Begin deze week raakte bekend dat beide bedrijven naar verluidt in vergevorderd gesprek waren voor een overname. Dat werd nu officieel door Apple bevestigd, gelijktijdig met de presentatie van Intels kwartaalresultaten.

Apple betaalt 1 miljard dollar voor de overname. Dat is peanuts voor een bedrijf dat op een zak van meer dan 225 miljard dollar cash geld zit. Meer financiële details werden niet bekendgemaakt.

“Intel en Apple hebben een overeenkomst getekend voor Apple om de meerderheid van Intels smartphonemodemactiviteiten over te nemen”, klinkt het in een persbericht. “Ongeveer 2.200 Intel-werknemers zullen zich bij Apple aansluiten, samen met intellectueel eigendom, apparatuur en leases.”

Apple breidt zijn intellectueel eigendom in draadloze technologie zo uit tot 17.000 patenten. De overname moet “onze ontwikkeling van toekomstige producten helpen versnellen en Apple in staat stellen verder te differentiëren”, vertelt Johny Srouji, senior vice-president Hardware Technologies bij Apple.

Intel behoudt wel zelf de optie om modems te ontwikkelen voor niet aan smartphones gerelateerde toepassingen, zoals pc’s, IoT-apparaten en autonome voertuigen. “We kijken er naar uit om al onze inspanningen in 5G te steken waar dit het meeste aansluit bij de behoeften van onze wereldwijde klanten, waaronder netwerkexploitanten, fabrikanten van telecomapparatuur en cloudserviceproviders”, zegt Bob Swan, CEO van Intel. ”

Qualcomm

De chipfabrikant maakte in april bekend dat het zich terugtrekt uit de markt voor smartphonemodems, nadat Apple en Qualcomm het in hun jarenlange patentenstrijd op een akkoord hadden gegooid. Een gevolg daarvan was dat Apple opnieuw modems van Qualcomm zou gaan gebruiken en Intel zijn belangrijkste afnemer zag vertrekken. Swan zei toen letterlijk dat Intel niet langer een toekomst voor zichzelf zag in de ontwikkeling van smartphonemodems.

Hoewel Apple voorlopig een overeenkomst met Qualcomm heeft, is het geen geheim dat het bedrijf zijn afhankelijkheid van externe leveranciers liefst verder wil beperken. De afgelopen jaren trok Apple al verschillende onderdelen van het productieproces van de iPhone en andere hardware naar zich toe. Die piste onderzoekt het ook voor de ontwikkeling van eigen modems. Met de overname van Intels smartphone-activiteiten kan Apple dat proces aanzienlijk versnellen.