Huawei: ‘Hongmeng OS is geen Androidvervanger maar dient voor IoT’

Huawei laat al enkele maanden doorschemeren dat het met Hongmeng OS een vervanger klaar heeft voor Android als dat nodig zou zijn. Nu blijkt dat besturingssysteem toch niet bedoeld voor smartphones maar voor IoT en OT-toepassingen.

Hongmeng OS is geen vervanger voor Android zoals algemeen werd aangenomen. Dat vertelt senior Vice President van Huawei Catherine Cheng in Brussel maar raakt nu wereldwijd bekend via het Chinese staatsmediaplatform Xinhua. Cheng geeft aan dat Hongmeng helemaal niet bedoeld is voor smartphones en er momenteel ook niet op zou draaien. Huawei ontwikkelde het besturingssysteem voor gebruik in IoT-toepassingen en industriële OT-scenario’s. Over een eventuele doorontwikkeling voor telefoons werd volgens de vice president nog niet nagedacht.

Techzine berichtte eerder al dat het OS ook geschikt zou zijn voor gebruik in routers en IoT-toepassingen, maar algemeen werd aangenomen dat Android-functionaliteit het primaire doel was. Huawei zou zo Hongmeng kunnen uitrollen als toegang tot Android omwille van het Amerikaanse handelsembargo onmogelijk zou worden. Nu de sancties van de VS tegenover het Chinese bedrijf stilaan lijken af te nemen, lijkt het erop dat het hoe dan ook niet zo ver zal komen.

Eenvoudiger en veiliger

Hongmeng zou een stuk eenvoudiger zijn en minder code bevatten dan een OS voor smartphones. Dat maakt het besturingssysteem volgens Cheng inherent veiliger en daarom geschikt voor gebruik in kritieke omgevingen. De onthulling staat haaks op eerdere communicatie vanuit China, waarin op z’n minst sterk werd gesuggereerd dat het besturingssysteem voor smartphones is bedoeld. Hongmeng OS gaat bij ons trouwens geregeld onder de naam Ark OS over de lippen.

Cheng liet zich nog ontvallen dat Huawei erg tevreden is met Android en van plan is het besturingssysteem te blijven gebruiken. Dat lijkt ook logisch. Het probleem bij een Android-embargo is immers niet het besturingssysteem, aangezien de Android-code opensource is. Een OS kan Huawei ook zonder Google in elkaar boksen. Een Android-alternatief zonder Play-componenten en Google-apps waaronder YouTube zal in het Westen echter niet meteen goed verkopen.

Gerelateerd: Huawei: ‘verkoop smartphones daalt met 60 procent door handelsverbod VS’