Intel CEO: ‘Ambitieuze karakter Intel zorgde voor grote vertragingen’

Te veel ambitie bij Intel leidde tot grote vertragingen, waardoor concurrenten meer voet aan wal kregen in de markt voor pc-chips. “In een tijd waar het alsmaar moeilijker werd, hielden wij een agressieve koers aan. Hierdoor duurder het alleen maar langer”, zegt Bob Swan, CEO van Intel.

Volgens Swan had Intel als doel het productieproces te verbeteren om zo de prestaties van zijn chips te versnellen. Een tactiek die in het verleden succesvol was gebleken, aldus Fortune. De verbetering die in eerste instantie in 2015 zou worden geïntroduceerd, staat nu gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Voordat Swan afgelopen januari officieel benoemd werd als CEO trad hij in juni 2018 in dienst als interim-CEO. Het was een periode waar Intel in zwaar weer zat. Voormalig CEO Brian Krzanich nam juni vorige jaar ontslag nadat het bedrijf ontdekte dat hij een vroegere ‘consensuele relatie’ had met een medewerker van Intel. De zoektocht naar een nieuwe CEO duurde ruim zeven maanden. Het bestuur verkoos uiteindelijk afgelopen januari Swan als nieuwe CEO: de zevende in de 50-jarige geschiedenis van het bedrijf.

AMD en Nvidia ruime voorsprong

Hoewel de chipfabrikant wel nog steeds de verkoop van processors voor pc’s en servers domineerde, had het bedrijf moeite over te gaan naar het efficiëntere productieproces. Anders dan concurrenten als AMD en Nvidia, die grote sprongen voorwaarts maakten.

Zo zijn de aandelen van AMD dit jaar gestegen met 83 procent en die van Nvidia met 25 procent. Intel daarentegen maakt sinds het aantreden van Swan nauwelijks een groei door. De chipfabrikant laat dit jaar een gestage groei zien van een kleine 6 procent.

Productieverbeteringen

Swan heeft er niet alleen voor gezorgd dat er een einde kwam aan de productievertragingen, ook heeft hij de cultuur binnen het bedrijf aangepakt. Zo heeft hij onder meer het moreel binnen Intel weten te verbeteren. “De korte versie is dat we ervan hebben geleerd. De volgende generatie van productieverbeteringen zal in ongeveer twee jaar klaar zijn.

Het doel is om het hele bedrijf samen te trekken, door meer waarheid en transparantie en de vrije stroom van informatie”, aldus Svan, die laat weten dat er intern inmiddels ook sprake is van meer informatie-uitwisseling tussen eenheden.

 

Lees ook: Neuromorphische chips van Intel honderd keer efficiënter dan klassieke systemen