Microsoft kijkt naar AMD en ARM voor nieuwe Surface-toestellen

Microsoft vertrouwt de laatste jaren uitsluitend op Intel voor de chips in zijn Surface-producten, maar lijkt dat te willen veranderen. De reus uit Redmond onderzoekt alternatieve pistes met AMD- en ARM-processoren.

Dat schrijft Microsoft-kenner Brad Sams van Petri. Hoewel Microsoft en Intel al decennialang samenwerken, staat die relatie volgens insiders op wankele benen. Microsoft zou zich voor zijn volgende generatie Surface-toestellen wel eens tot AMD- en ARM-chips laten verleiden.

Microsoft is volgens Sams momenteel een aantal prototypes intern aan het testen. Zo experimenteert het bedrijf met de energiezuinige AMD Picasso APU, gebakken op 12 nm, in een nieuwe variant van de Surface Laptop. Daarnaast test het een Surface Pro met een ARM-gebaseerde Snapdragon-chip van Qualcomm aan boord.

Snapdragon 8cx

De ARM-chip zou gebaseerd zijn op de Snapdragon 8cx, wat betekent dat ook 5G tot de mogelijkheden behoort. De SoC werd door Microsoft en Qualcomm verder geoptimaliseerd om beter te werken met Windows 10, en kan volgens Sams zelfs als referentie-ontwerp dienen voor andere fabrikanten.

Microsoft onderzoekt of het zijn chip-aanbod kan diversifiëren, maar is niet van plan om volledig afscheid te nemen van Intel. Er zullen nog steeds nieuwe varianten van de verschillende Surface-producten verschijnen met Intel Inside, inclusief de nieuwe Surface Pro 7.

Surface Pro 7

De Surface Pro 7 zal van design naar verluidt erg trouw blijven aan de Surface Pro 6. Microsoft werkt aan een volledig nieuw ontworpen Surface Pro onder de codenaam Carmel, maar die is volgens insiders naar volgend jaar verschoven.

De Pro 7 van dit jaar wordt wel eindelijk met een USB-C-poort uitgerust. Volgens Sams zal Thunderbolt 3 wellicht niet present tekenen, ook al heeft Intel de licentiekost voor de technologie laten vallen. Dat betekent dat gebruik van de poort niet geheel zonder hoofdbrekens zal zijn.

Centaurus

Tot slot is er nog Microsofts aankomende Centaurus-hardware, een Windows-apparaat met twee schermen dat mogelijk ook Android-apps zal ondersteunen. Ook daar zou zowel met Intel- als ARM-chips worden geëxperimenteerd. Centaurus is nog iets verder van ons verwijderd, met een verwachte lancering in de eerste helft van 2020.

Microsoft heeft naar jaarlijkse gewoonte een Surface-event gepland in oktober. Het ziet er naar uit dat de grootste vernieuwingen dit jaar vooral onder de motorkap te vinden zullen zijn.

Gerelateerd: Surface Pro 6 review: Microsoft doet koppig verder