2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een Amerikaanse federale rechter heeft een tweetal grote muzieklabels opgedragen om documenten te overhandigen waaruit zou blijken dat de bedrijven justitie hebben misleid in een grote antitrustzaak.

De rechter nam de beslissing afgelopen vrijdag, nadat het verzoek hiertoe was ingediend door Venture Partners, één van de verdedigende partijen. De twee muzieklabels die de documenten moeten overhandigen zijn Vivendi Universal Music Group en EMI group.

De zaak waarom het gaat begon in 2001 toen het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek startte naar de praktijken van twee grote samenwerkingsverbanden genaamd MusicNet en Pressplay. Deze twee organisaties werden ervan beticht in het geheim afspraken te hebben gemaakt om het downloaden van digitale muziek te ontmoedigen en zo de verkoop van CD’s te waarborgen. De twee organisaties deden dit door onredelijke eisen te stellen in hun licentieprogramma voor hun muziek, waardoor startende online muziekservices nauwelijks kans kregen om te groeien.

Tijdens het onderzoek overhandigden de twee organisaties en hun moederbedrijven een document waarin ze hun argumenten opsomden.
Op basis van die documenten besloot het ministerie van Justitie af te zien van verdere vervolging en de zaak werd in december 2003 geseponeerd.

Volgens Hummer Winblad van Venture Partners, het bedrijf dat in Napster investeert, zijn de de documenten echter gedeeltelijk vervalst en opzettelijk misleidend.
De rechter vond dat Winblad het aannemelijk had gemaakt dat dit ook daadwekelijk zo was en heeft UMG en EMI opgedragen om de documenten binnen 30 dagen te overhandigen.