Windows 10 mei 2019 update zorgt voor gpu-problemen op Surface Book 2

Microsoft zet de rem op de Windows 10 mei 2019 update voor bepaalde Surface Book 2-laptops, als gevolg van compatibiliteitsproblemen met de Nvidia-gpu.

De problemen doen zich volgens Microsoft voor op high-end apparaten met een Nvidia-gpu aan boord.

Na het uitvoeren van de mei-update kan de gpu plots verdwijnen uit het apparaatbeheer van Windows 10. Dat kan ertoe leiden dat grafisch intensieve toepassingen en games afsluiten of niet langer willen opstarten.

Microsoft staakt daarom tijdelijk de uitrol van de update naar alle Surface Book 2-laptops. Het bedrijf raadt gebruikers bovendien af om zelf manueel hun systeem te proberen updaten, tot het compatibiliteitsprobleem is verholpen.

Workaround

Voor gebruikers die de update reeds hebben uitgevoerd en tegen de gpu-problemen aanstoten, biedt Microsoft een workaround. Die bestaat eruit om het systeem opnieuw op te starten of in het apparaatbeheer via ‘Actie’ te kiezen voor ‘Zoeken naar gewijzigde apparaten’.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft de update moest staken vanwege compatibiliteitsproblemen. Eerder was er ook een probleem om de update te installeren wanneer externe USB-opslag of een SD-kaart op het systeem was aangesloten.

Gerelateerd: Microsoft rolt dringende update voor het Windows 10-updateproces uit