Windows Update waarschuwt voortaan wanneer ondersteuning verloopt

Gebruikers van wie de Windows-versie het einde van de ondersteuningstermijn nadert, worden daar voortaan van op de hoogte gebracht via Windows Update.

Microsoft heeft recent flink aan zijn Windows-updateproces gesleuteld om gebruikers opnieuw meer controle te geven. Sinds de Windows 10 mei 2019 update kan je opnieuw zelf kiezen of je een nieuwe feature-update al dan niet wil installeren. Ten minste, zolang je huidige Windows-versie nog ondersteund wordt, anders dringt Microsoft alsnog op updaten aan.

Windows Update waarschuwt gebruikers sinds kort wanneer het einde van hun ondersteuningstermijn in zicht is, zo ontdekte Windows Latest. Gebruikers die vandaag nog op de Windows 10 April 2018 Update (1803) zitten – in juni naar schatting nog meer dan de helft – kunnen een melding te zien krijgen dat hun versie het einde van de ondersteuningstermijn nadert. Dat is na een periode van 18 maanden, ofwel in november 2019, voor niet-enterpriseklanten.

 

Windows 10 Update Reminder
Bron: Windows Latest

“Je voert momenteel een versie van Windows uit die het einde van de ondersteuning nadert. We raden je aan nu een update uit te voeren naar de meest recente versie van Windows 10 om de nieuwste functies en beveiligingsverbeteringen te krijgen”, klinkt het in de Windows Update-melding.

Microsoft liet eerder al weten dat het de update zou beginnen forceren voor apparaten die nu nog op Windows 10 1803 draaien. Dat proces is eind vorige maand begonnen en wordt geleidelijk aan uitgebreid met behulp van machine learning om systemen op compatibiliteit te checken.

Gerelateerd: Microsoft rolt dringende update voor het Windows 10-updateproces uit