Linux wint aan populariteit binnen de thin client-markt

In een nieuw rapport van IDC blijkt dat het aantal geleverde thin clients met een Linux besturingssysteem voor het eerst hoger ligt dan systemen met Windows. De belangrijkste motivatie om voor Linux te kiezen is volgens IDC de opkomst van cloudgebaseerde werkomgevingen.

Het rapport van IDC in samenwerking met IGEL toont aan dat Linux tussen 2015 en 2018 sneller groeit dan Windows. Het aantal Windows-gebaseerde thin clients dat in die periode werd verkocht, steeg met vijf procent. Linux doet voor het eerst in de geschiedenis net iets beter met zes procent groei.

IDC constateert dat de vraag naar snelheid, onderlinge samenwerkingsmogelijkheden en innovatie nooit eerder zo groot is geweest op de digitale werkvloer. De toename van het aantal millennials en professionals uit Generatie Z heeft een invloed op deze ontwikkeling.

Groeiende sector

In 2017 groeide de omzet binnen de thin clientmarkt met 22 procent tot bijna 450 miljoen dollar. Die groei wordt mogelijk gemaakt door de wereldwijde groei aan cloudinfrastructuur. IDC verwacht dat de omzet binnen de cloud (zowel private als public) met 60 procent zal stijgen tegen 2022.

“Werkplekapparatuur moet vooral veilig zijn plus een stabiele en snelle toegang geven naar een cloudgebaseerde omgeving. Linux is bij uitstek zo’n veilig portaal dankzij de lage beheerskosten, grote flexibiliteit en stabiliteit voor IT-beheerders”, vertelt Archana Venkatramen, auteur van de IDC Infobrief en Research Manager European Datacenter Research bij IDC.

“Massale cloudadoptie plus gebruikers die dankzij hun smartphone beter dan ooit weten wat er mogelijk is, zorgen ervoor, dat we steeds hogere eisen stellen aan snelheid, betere samenwerking en vernieuwing.”

Gerelateerd: Thin client of zero client: wat is het verschil?