Google pauzeert uitrol Chrome OS 75 wegens stabiliteitsproblemen

De recente lancering van Chrome OS 75 wordt op dit ogenblik gepauzeerd door Google. De zoekgigant heeft nog geen officieel statement gegeven, maar diverse posts op forums bevestigen dat stabiliteitsproblemen aan de basis liggen van de onderbroken uitrol.

Eind juni startte Google met de uitrol van Chrome OS 75 naar alle compatibele toestellen. De nieuwste versie bevatte onder andere ondersteuning voor externe clouddiensten naast Google Drive. Normaal lanceert Google eerst Chrome, om dan twee weken later Chrome OS los te laten.

Deze cyclus werd met Chrome OS 75 al onderbroken door een latere beschikbaarheid van het besturingssysteem. De potentiële problemen die toen vermoedelijk de kop op staken, zijn blijkbaar nog niet helemaal van de baan volgens Chrome Unboxed.

Diverse problemen

Diverse gebruikers klagen op forums dat de nieuwste versie van Chrome OS ervoor zorgt dat hun systeem opeens bevriest met een herstart als gevolg. Andere klagen over een haperende internetverbinding. Er zouden ook problemen zijn rond icoontjes die opeens van het scherm verdwijnen.

Het is altijd een goed idee om enkele dagen te wachten wanneer een nieuwe update beschikbaar is. Er kunnen altijd kinderziektes in zitten die in latere versies worden aangepakt. Heb jij al Chrome OS 75 geïnstalleerd en ervaar je een van bovenstaande problemen? Via deze methode kan je relatief eenvoudig downgraden naar Chrome OS 74.

Chrome OS 74 rolde begin mei uit en bevatte onder andere betere PDF-ondersteuning en de Google Assistant. Die laatste werd gefuseerd met de zoekfunctie in Chrome OS. Verder voorziet Google nog enkele kleinere verbeteringen zoals ondersteuning voor externe camera’s, aangesloten via USB. Denk daarbij aan webcams of documentcamera’s. Voortaan kan je ook bestanden rechtstreeks downloaden naar een map naar keuze in de My Files-root, waar je vroeger beperkt was tot de downloads-map. Linux-applicaties die draaien op Chrome OS krijgen dan weer ondersteuning voor audio.

Gerelateerd: Meer Chromebooks krijgen ondersteuning voor Linux-apps