2min

In tegenstelling tot concurrent Intel, heeft chipmaker AMD in het vierde kwartaal van 2005 betere resultaten geboekt dan verwacht. AMD zag een groei in de verkoop van chips voor desktops, notebooks en servers.

AMD had in het vierde kwartaal van 2005 een omzet van 1,84 miljard dollar en daarin is de verkoop van flashgeheugen meegenomen. Analisten hadden in eerste instantie gerekend op een omzet van 1,67 miljard dollar.

De grootste drijfveer achter de goede resultaten van AMD waren echter te danken aan de afdeling die verantwoordelijk is voor de processors. De Computation Product Group, die verantwoordelijk is voor de Opteron, Athlon 64 en Turion processors, boekte een omzetstijging van maar liefst 79 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2004. De omzet kwam daardoor op 1,31 miljard tegen 730 miljoen in 2004.

De goede omzetten gingen daarnaast ook gepaard met een toename van marktaandeel in alle segmenten. Dat was enigszins al de verwachting, aangezien Intel in haar persconferentie al gemeld had marktaandeel te hebben verloren aan AMD.

De winst van AMD kwam in het vierde kwartaal uit op 96 miljoen dollar, wat betekent dat elk aandeel 21 cent meer waard werd. Overigens was die winst nog eens 110 miljoen hoger geweest als het bedrijf dit bedrag niet kwijt was geweest aan een transactie in
aandelen van Spansion. Vorig jaar maakte AMD in het vierde kwartaal nog 30 miljoen verlies.