Analist: Apple stapt af van controversieel MacBook-toetsenbord

Apple zou van plan zijn om het fel bekritiseerde butterfly-toetsenbord in recente MacBooks te laten vallen, om opnieuw terug te keren naar het oude mechaniscme met scissor switches. Dat beweert de gerenommeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Kuo heeft het wel vaker bij het rechte eind met zijn voorspellingen. De analist houdt de supply chain van Apple nauwgezet in de gaten en trekt daaruit conclusies over de richting die het bedrijf zal uitgaan met nieuwe hardware.

In een nieuw rapport, waar 9to5Mac over bericht, stelt Kuo dat de nieuwe MacBook Airs en MacBook Pro’s, die respectievelijk eind dit jaar en in 2020 worden verwacht, niet langer met het controversiële butterfly-toetsenbord worden uitgerust. In plaats daarvan keert Apple terug naar de meer traditionele scissor switches, die ook in alle MacBooks voor 2015 werden gebruikt.

Apple maakt sinds 2015 gebruik van butterfly switches voor zijn laptopklavieren en krijgt daar al bijna even lang kritiek op. De toetsen zijn zo delicaat dat een vuiltje genoeg blijkt te zijn om een goede werking te verhinderen. Het toetsenbord werd meermaals vernieuwd om zand en stof beter te mijden, maar problemen bleven de kop op steken. Apple heeft uiteindelijk zelfs een soort van excuses naar buiten gebracht en een inruilprogramma opgezet.

Als de voorspelling van Kuo klopt, ziet het ernaar uit dat Apple nu voor een meer permanente oplossing kiest, door de butterfly switches te laten vallen.

Het delicate toetsmechanisme werd geïntroduceerd om de Apple-laptops nog dunner te maken, maar stond daarbij een goede gebruikservaring in de weg. Een terugkeer naar scissor switches betekent mogelijk opnieuw een iets dikkere laptop, maar dat is een compromis dat veel gebruikers vast willen maken voor een goed functionerend klavier.