Sterker en beter: Galaxy Fold van Samsung klaar voor comeback

Samsungs plooibare telefoon zou gerepareerd zijn. De Koreanen lanceerden het toestel met veel bombarie in februari van dit jaar maar riepen alle units op het laatste nippertje terug toen journalisten verschillende problemen ontdekten met review-exemplaren.

Dat Samsungs plooibare telefoon een laag op het scherm had die eruitzag als een verwijderbare screenprotector, maar in de praktijk een essentieel schermcomponent bleek, was niet het grootste probleem van de Galaxy Fold. De beslissing om het toestel terug te roepen kwam er nadat enkele journalisten na enkele dagen met een defect toestel rondliepen. Het scharnier dat het plooien toelaat, liet ook ruimte voor stof om onder het scherm te kruipen. Dat uitte zich al snel in een vervormd display.

Gênant

Tijd voor een redesign dus. Samsung stak niet onder stoelen of banken dat de niet-lancering van de Fold een mislukking was en de CEO noemde de hele historie zelfs officieel gênant. Van brandwonden en een vliegverbod was deze keer gelukkig geen sprake.

Aan opgeven dachten de Koreanen niet. De telefoon ging terug naar de ingenieurs, en die investeerden de laatste maanden in een redesign van het toestel. De niet-screenprotector werd aangepast en zit nu tot onder de schermranden, waardoor gebruikers niet meer het gevoel zullen krijgen dat verwijderen een goed idee is. Het hele scharnier werd vervolgens opnieuw ontworpen. De opening tussen scherm en scharnier is verkleind wat het stofprobleem zou mitigeren. Bovendien rekt het scherm nu iets meer uit, wat de vouw ook op de lange termijn relatief onzichtbaar moet houden.

Eerst de Note

Anonieme bronnen vertellen aan Bloomberg dat de Fold in principe klaar is voor een tweede lanceringspoging. Wanneer die zal plaatsvinden is onduidelijk. Traditioneel lanceert Samsung in augustus de nieuwste iteratie van de Note. Op dat event zou de telefoonfabrikant niet over de Fold willen spreken, waardoor een herlancering vermoedelijk niet voor de herfst zal plaatsvinden.

Samsung heeft voorlopig nog wat marge. Aanvankelijk moesten de Koreanen snel zijn met een lancering wilden ze concurrent Huawei voorzijn, maar aan die race kwam intussen een einde na een tackle vanuit het publiek. De handelsoorlog van President Trump heeft er immers voor gezorgd dat de plooibare Huawei-telefoon voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Gerelateerd: Samsung Galaxy Fold preview: meer dan een prototype