Microsoft doet het rustiger aan met Windows 10-update in het najaar

Microsoft heeft een eerste preview van Windows 10 19H2, de update voor dit najaar, naar Insiders in de Slow Ring uitgerold. De nieuwe versie zal eerder vergelijkbaar zijn met een cumulatieve update en weinig nieuwe features bevatten.

“19H2 bevat een geselecteerde reeks functies voor prestatieverbeteringen, zakelijke functies en kwaliteitsverbeteringen”, schrijf Microsoft in een blogpost. “De update zal worden geleverd aan klanten die de Mei 2019 Update draaien, met behulp van servicing-technologie (zoals het maandelijkse cumulatieve updateproces).”

Dat betekent vooral een minder ingrijpend updateproces voor gebruikers. “Iedereen die de Mei 2019 Update draait en bijwerkt naar de nieuwe versie, zal een veel snellere update-ervaring hebben omdat de update als een maandelijkse update zal worden geïnstalleerd”, zegt John Cable, Director of Program Management, Windows Servicing and Delivery bij Microsoft.

Voor consumenten of commerciële gebruikers die nu een oudere versie van Windows 10 draaien dan de mei-update, verandert het updateproces niet. Zij zullen de update dit najaar op dezelfde manier kunnen binnenhalen zoals tot nu toe altijd het geval was.

Weinig nieuws

De Insider-preview die momenteel via de Slow Ring beschikbaar is gemaakt (Build 18362.10000), bevat twee aanpassingen achter de schermen, gerich top OEM’s. Voor de eindgebruiker zijn er geen zichtbare veranderingen. “We gebruiken deze update om onze proces- en servicepijplijn te testen voor het leveren van deze updates aan klanten”, verklaart Microsoft.

Het bedrijf plant gebruik te maken van een gecontroleerde uitrol om nieuwe functies geleidelijk aan naar Insiders uit te rollen van zodra ze klaar zijn. “We zullen meer informatie over nieuwe functies geven naarmate we dichter bij de lancering van de volgende Windows 10-update komen”, zegt Cable.

Die lancering staat zoals gewoonlijk gepland voor het najaar, wat betekent dat er niet veel tijd meer is om nieuwe functies te testen. Het lijkt dan ook niet de bedoeling dat Windows 10 19H2 grote vernieuwingen introduceert, maar vooral een kwaliteits- en stabiliteitsupdate is.

Trager updaten

Dat sluit aan bij Microsofts recente beslissing om de Windows 10-updates in de tweede helft van het jaar gedurende 30 maanden te ondersteunen voor enterprise-gebruikers en scholen. Voor andere Windows-versies blijft de ondersteuningstermijn 18 maanden.

Het nieuws dat Microsofts tweede jaarlijkse update meer op stabiliteit en kwaliteit focust, en bovendien langer ondersteund blijft, zal bij IT-admins als muziek in de oren klinken. Nu updates niet langer worden opgedrongen, kunnen zij opnieuw naar een gematigder updateritme overstappen van één update per jaar, of zelfs eens per twee jaar, in plaats van elk half jaar.

Het moet bovendien ook gebruikers die nu nog op Windows 7 zitten, overtuigen om de overstap te maken, voor het te laat is.