Apple verraadt ambities met aantrekking Arm-goeroe

Apple heeft sinds kort een gerenommeerde chipdesigner en Arm-specialist op de loonlijst. Dat lijkt te bevestigen dat de computerbouwer serieus werkt aan laptops zonder Intel-binnenwerk.

Geruchten over Apple’s vermoedelijke overstap van Intel x86 naar Arm doen al enkele jaren de ronde. De computerbouwer zou zich meer vrijheid willen veroorloven met een stap naar Arm-architectuur. Vreemd is dat niet: Microsoft maakte Windows 10 recent Arm-compatibel en modellen met Arm-chips in de plaats van x86 cpu’s zijn al op de markt. Wat die exemplaren in boeten aan prestaties, winnen ze aan batterijleven.

Expert op de loonlijst

Logisch dus dat Apple in dezelfde richting denkt. Een officiële bevestiging blijft ondanks alles uit maar Bloomberg ontdekte pas dat Mike Filippo sinds kort voor Tim Cook werkt. Filippo is een grote naam in de chipwereld. Hij werkte een decennium lang voor Arm waar hij onder andere mee de Cortex-A57, Cortex-A72 en Cortex-A76-SoC’s ontwikkelde. Ook passeerde de expert bij Intel als designer van HPC-chips. Met de man haalt Apple dus de nodige expertise in huis om met Arm-designs aan de slag te gaan.

De actie lijkt gecentraliseerd in Austin, Texas, waar Filippo werkt. Apple plant daar zwaar te investeren. Het bedrijf wil een miljard dollar in een nieuwe campus pompen en hoopt onder andere chipdesigners aan te trekken. Wanneer Apple naar Arm zal verhuizen, met welke toestellen, en wat dat concreet betekent in termen van compatibiliteit, blijft koffiedikkijken. Het lijkt erop dat een hybride model zoals dat van Windows onvermijdelijk is. Laptops zoals de MacBook Air kunnen immers uitpakken met een hogere autonomie dankzij Arm, maar professionals die toestellen met meer pk’s willen, blijven voor de voorzienbare toekomst toch aangewezen op Intel.

Gerelateerd: ‘Intel verwacht dat Apple volgend jaar overstapt naar ARM voor Mac’