Microsoft toont melding als systeem niet klaar is voor Windows 10 mei 2019 update

De Windows 10 mei 2019 update is niet helemaal zonder problemen, maar de grootste ergernis lijkt te komen van gebruikers die nog niet kunnen updaten en niet weten waarom. Microsoft toont sinds kort een melding op systemen die nog niet klaar zijn voor de update.

Na de updateperikelen van Windows 10 1809, is Microsoft bijzonder voorzichtig met het uitrollen van de Windows 10 mei 2019 update (versie 1903). Zo voorzichtig dat sommige gebruikers zich afvragen wanneer hun systeem eindelijk aan de beurt is.

De reus uit Redmond heeft nu een nieuwe melding toegevoegd die gebruikers met verouderde drivers of andere problemen te zien krijgen in Windows Update, met de boodschap dat hun systeem nog niet geschikt is om de update te ontvangen.

“De Windows 10 mei 2019 update is onderweg. We bieden deze update aan voor compatibele apparaten, maar uw apparaat is er nog niet klaar voor. Zodra uw apparaat gereed is, ziet u de update beschikbaar op deze pagina. U hoeft op dit moment niets te doen”, luidt de boodschap waar Windows Latest als eerste over berichtte.

“De melding is toegevoegd met de laatste wijzigingen die zijn aangebracht om de kwaliteit/transparantie van het Windows-updateproces te verbeteren”, bevestigt een Microsoft-woordvoerder aan ZDNet.

Nieuwe updatestrategie

Microsoft neemt zijn tijd om te verzekeren dat de update geen grote problemen veroorzaakt op niet-compatibele systemen. Die nieuwe strategie lijkt zijn vruchten af te werpen. Hier en daar duikt nog wel een bug op, maar de problemen zijn lang niet zo groot als bij de oktoberupdate van vorig jaar. Die moest tijdelijk worden ingetrokken, nadat een bug ervoor zorgde dat de persoonlijke bestanden van gebruikers verdwenen.

Bovendien wordt de update niet langer opgedrongen via een automatische installatie. Gebruikers krijgen opnieuw zelf de keuze of ze de update al dan niet willen installeren. Alleen wanneer hun huidige versie het einde van de ondersteuningstermijn nadert, dringt Microsoft aan op een update.

Dat geldt bijvoorbeeld voor gebruikers die vandaag nog op Windows 10 versie 1803 (april 2018) of ouder zitten. Om computers op deze verouderde versies binnenkort alsnog zonder problemen automatisch te upgraden naar Windows 10 versie 1903, schakelt Microsoft machine learning in.

Gerelateerd: Windows 10 mei 2019 update: de belangrijkste redenen om te updaten