OneDrive Personal Vault introduceert tweestapsverificatie voor gevoelige bestanden

Microsoft breidt de beveiliging van OneDrive voor consumenten uit met Personal Vault. Dat is een persoonlijke kluis, die gevoelige bestanden van een extra securitylaag voorziet via tweestapsverificatie.

De OneDrive Personal Vault vraagt om een extra verificatie van je identiteit, voordat je toegang krijgt tot de bestanden. Denk daarbij aan een pincode, vingerafdruk, gezichtsherkenning of tijdelijke code via een sms of authenticator-app. De functie is beschikbaar op desktop, mobiel en het web.

Microsoft beschouwt de kluis als een veilige locatie om bijvoorbeeld digitale kopieën van je identiteitskaart, reispas, verzekeringsdocumenten of andere gevoelige bestanden te bewaren. Wie zijn persoonlijke OneDrive (tegen beter weten in) gebruikt om bedrijfsdocumenten in de cloud op te slaan, doet er goed aan om ook daarvoor de Personal Vault in te schakelen.

OneDrive Personal Vault

Gebruikers kunnen via een ingebakken camerafunctionaliteit in de app ingescande documenten, foto’s en video’s rechtstreeks in de Personal Vault parkeren. Op Windows 10 wordt de kluis gesynchroniseerd naar een via BitLocker versleuteld deel van je harde schijf.

Na een bepaalde periode van inactiviteit (standaard 3 minuten op mobiel en 20 minuten op desktop of web) wordt de Personal Vault automatisch afgesloten en moet je jezelf opnieuw identificeren om weer toegang te krijgen. Wanneer je de webversie van OneDrive op een onbekende pc gebruikt, worden bestanden in de kluis niet gecachet in de browser.

Onbeperkt voor Office 365

Wie de gratis versie of het basisplan van OneDrive gebruikt, kan maar een beperkt aantal documenten in de Personal Vault bewaren. Office 365-gebruikers zijn alleen beperkt door de opslaglimiet van hun OneDrive-account.

Met Personal Vault onderscheidt Microsoft zichzelf van zijn belangrijkste concurrenten. Google Drive, Apple iCloud en Dropbox bieden nog geen gelijkaardige functionaliteit aan. De bestandskluis lanceert eerst in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, en moet tegen het einde van het jaar in alle markten beschikbaar zijn.

Aanvullend breidt Microsoft de maximale capaciteit van het OneDrive-basisplan (2 euro per maand) uit van 50 tot 100 GB, zonder meerkost. Office 365-gebruikers krijgen daarnaast de mogelijkheid om hun standaard 1 TB uit te breiden in blokken van 200 GB (aan 2 euro per maand), tot een maximale capacitiet van 2 TB.