Microsoft overweegt Android-apps op light-versie Windows

De geruchtenmolen over een nieuw Surface-toestel met twee schermen draait al maanden op volle toeren. Dat apparaat zal mogelijk Android-apps ondersteunen als onderdeel van een nieuwe light-versie van Windows, waar Microsoft aan sleutelt.

Nieuwe informatie van marktonderzoekbureau IHS Markit, dat de supply chain analyseert, wijst op een Surface-apparaat met twee 9 inchschermen met elk een 4:3-schermverhouding. Verder zal het op Intels nieuwste 10 nm-processors draaien en LTE of 5G ondersteunen.

Het bureau zegt aan Forbes dat het toestel, met codenaam Centaurus, gepland staat voor het eerste kwartaal of de eerste helft van 2020. Microsoft toonde het nieuwe Surface-apparaat begin deze maand aan werknemers tijdens een intern evenement, wat suggereert dat de ontwikkeling in een vergevorderd stadium zit.

Android-apps

Het meest opmerkelijke nieuwtje waar IHS Markit mee naar buiten komt, is dat Centaurus ook Android-apps zal ondersteunen als onderdeel van Microsofts nieuwe Windows Core OS (WCOS) of Windows Lite. Die lichtgewicht versie van Windows is in de eerste plaats bedoeld voor de nieuwe categorie dual-display-apparaten en Chromebook-concurrenten.

Ook Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet heeft van haar bronnen vernomen dat de ondersteuning van Android-apps op Centaurus, dat dus op een Intel-chip zal draaien, op z’n minst een piste is die onderzocht wordt. “Als en wanneer Microsoft ook op ARM gebaseerde apparaten met een dubbel scherm uitbrengt, kunnen Android-apps in een Android-winkel ook deel uitmaken van het scenario”, aldus Foley.

Het technisch mogelijk maken om Android-apps op Windows Lite te draaien is één ding, maar als Microsoft dit plan doorzet, moet het ontwikkelaars ook kunnen overtuigen om hun apps aan te passen voor het nieuwe platform. Gelijkaardige pogingen in het verleden om meer apps in de Windows Store te krijgen, waren weinig succesvol. Bovendien lijkt Microsoft met een dergelijke beslissing het eigen Universal Windows Platform verder te ondermijnen.