Nieuwe Raspberry Pi 4 biedt RAM-keuze en ondersteunt twee 4K-displays

Vroeger dan verwacht heeft de Raspberry Pi Foundation de Raspberry Pi 4 Model B gelanceerd. De nieuwe minicomputer is onmiddellijk beschikbaar voor 35 dollar, en een stuk krachtiger dan zijn voorganger.

Hoewel de Raspberry Pi Foundation in het verleden altijd aangaf dat het pas in 2020 een vierde versie van zijn populaire minicomputer op de markt zou brengen, kon het die datum flink naar voor schuiven dankzij een snellere ontwikkeling van de BCM2711-chip van Broadcom, die de broekzakpc aanstuurt.

Die quadcore BCM2711 is een complete herimplementatie van BCM283X op 28 nanometer. De energiebesparing die deze procedé-verkleining met zich meebrengt, liet toe om de Cortex-A-53-kernen te vervangen door Cortex-A72 (geklokt op 1,5 GHz). Dat vertaalt zich in prestaties die twee tot vier keer hoger liggen dan bij de Raspberry Pi 3.

“We hebben gebruik gemaakt van de proceswijziging om veel andere elementen van het ontwerp te reviseren”, schrijft de Raspberry Pi Foundation in een blogpost. Zo werd overgestapt naar de modernere LPDDR4-geheugentechnologie om de bandbreedte te verdrievoudigen en werd ondersteuning voor videodecodering, 3D-graphics en display-uitvoer in 4K aan 60 fps (of dubbele 4K aan 30 fps) toegevoegd. Daarnaast werden ook de I/O-beperkingen van vorige edities aangepakt door Gigabit Ethernet en PCI Express-controllers toe te voegen.

RAM-opties

Voor het eerst biedt de Raspberry Pi Foundation ook verschillende keuzes voor de hoeveelheid RAM-geheugen. De instapversie van de Raspberry Pi 4 bevat 1 GB RAM en kost 35 dollar. Voor 2 GB betaal je 45 dollar en het model met 4 GB kost 55 dollar.

Een andere noemenswaardige verandering is de toevoeging van een USB-C-poort voor stroomtoevoer. Daarnaast bevat de mini-pc nog twee klassieke USB-3- en twee USB-2-poorten. De HDMI-poort maakt plaats voor twee micro-HDMI-poorten om twee schermen tegelijk te kunnen aansturen.

Verder heeft de Raspberry Pi 4 ook nog altijd enkele draadloze mogelijkheden, met ondersteuning voor Bluethooth 5.0 en dual-band 802.11ac wifi, tegenwoordig beter bekend als Wifi 5.

Model A

Op dit moment ziet de Raspberry Pi Foundation geen goede reden om een goedkopere Raspberry Pi 4 Model A op de markt te brengen. Het blijft wel nog altijd de vorige versies van de minicomputer verkopen, naar eigen zeggen in het bijzonder met industriële klanten in het achterhoofd.

De Raspberry Pi is een populaire mini-pc voor prototyping en hobbyprojecten, maar doet ook dienst als mediacenter of smart home hub thuis, AI-brein in de edge of industriële IoT-gateway.

Gerelateerd: Windows 10 draait volwaardig op Raspberry Pi 3