Smals groeit dankzij externe ICT-specialisten

Smals zag zijn omzetcijfer in 2018 voor het eerst boven 300 miljoen euro stijgen. Die groei is volgens de ICT-organisatie van Belgische overheidsdiensten vooral te danken aan de inzet van externe IT-profielen uit de private sector.

De totale jaaromzet in 2018 kwam uit op 321,6 miljoen euro. Dat is een stijging met 11,4 procent ten opzichte van het vorige jaar. Smals wijt die groei in het bijzonder toe aan een “fors grotere inzet van externe ICT-specialisten uit de privésector bij Smals-leden”, waarbij een toename van 27 procent werd genoteerd.

De andere activiteitsdomeinen kenden een beperktere groei, al was ICT-infrastructuurbeheer nog steeds goed voor een stijging van 10,4 procent. Detachering en software-ontwikkeling groeiden minder fors, met respectievelijk 4,4 en 2,4 procent.

Software-ontwikkeling

Het beperkte groeicijfer van software-ontwikkeling is volgens Smals het resultaat van een kostenbesparing door hergebruik, bij een gestegen activiteit. Software die voor de ene organisatie wordt ontwikkeld, kan ook bij andere organisaties worden ingezet.

“Bij onze leden zien we vaak gelijklopende behoeften. Door zowel technische als business-componenten te hergebruiken, kunnen zij meer rendement uit hun ICT-investeringen halen”, verduidelijkt Frank Robben, CEO van Smals. “De ontwikkelkosten van nieuwe toepassingen dalen, terwijl ze sneller worden gebouwd. Een win-winverhaal dus.”

Ook het aantal medewerkers nam ten slotte in het afgelopen jaar toe. Smals sloot 2018 af met 1.876 werknemers, een stijging met 4 procent ten opzichte van 2017.

Gerelateerd: Belgisch eHealth-platform en sociale zekerheid winnen Europese IT-prijs