2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft in de aanloop van de release van haar definitieve anti-spyware software later dit jaar, een aangepaste versie van de beta versie uitgegeven.

Volgens Microsoft kan de software nu beveiliging bieden aan meer dan 50 manieren waarop spyware een computer binnen kan komen. Om dit aantal nog verder op te schroeven werkt Microsoft samen met diverse bedrijven. De laatste update van de software focust zich voornamelijk op het tegengaan van zogenaamde rootkits.

Rootkits zijn al een aantal jaar in omloop en zijn een verzameling van tools waarmee een hacker wachtwoorden kan stelen en berichtenverkeer tussen verschillende computer kan onderscheppen. Deze rootkits kunnen ook gebruikt worden in combinatie met andere kwaadaardige software om zo systemen te ontregelen. Microsoft is bang dat deze aanvallen steeds meer gebruikt gaan worden in combinatie met minder kwaadaardige software zoals spyware.

Deze kwestie is lastig voor Microsoft, omdat het een balans moet zien te vinden in het informeren van gebruikers over mogelijke dreigingen, maar ze tegelijkertijd niet bang maken met een overvloed aan informatie.
"Onze filosofie rond beveiliging en privacy is om gebruikers de controle te geven over hun informatie. Een gebruikelijke manier om spyware op mensen hun computer te installeren is door gebruik te maken van zogenaamde ‘drive-by downloads’. De spyware is gebundeld met software die gebruikers hebben gedownload. De download blocker in XP Service Pack 2 geeft de gebruiker een melding als software iets probeert te downloaden en geeft duidelijke informatie wie of wat dat probeert. Vervolgens kunnen gebruikers zelf een keuze maken", aldus Peter Cullen van Microsoft.

Microsoft zal echter wel moeten oppassen. Alhoewel het bedrijf met alle plezier mensen adviseert om mogelijk gevaarlijke software niet te installeren, moet het zien te voorkomen dat het mensen adviseert om software van concurrenten niet te installeren.