2min

Tags in dit artikel

,

Het is Hutchison Harbour Ring (HHR) gelukt om een virtueel toetsenbord te maken. Omdat voor andere bedrijven de latten te hoog lagen, is HHR de eerste die verder is dan een prototype.

Het virtuele toetsenbord maakt gebruik van infrarood techologie om de beweging van de vingers vast te leggen en een rode diode laser voor het projecteren van de toetsen. Het Canadeese bedrijf Canesta probeert al vier jaar de wereld te overtuigen van deze mogelijkheden. Het komt er op neer dat een 3D camera met zowel een lichtbron als sensoren die in staat is bewegingen te herkennen en te interpreteren.

Er werd verwacht dat het virtuele toetsenbord van HHR zou zijn geïntergreerd in een PDA, maar dit blijkt niet het geval. Het is een extern apparaat met de afmetingen 65 x 33 x 24mm. Dit is ongeveer de helft van een gemiddelde mobiele telefoon en is aan te sluiten op een notebook, PDA of smartphone.

Er zijn verschillende bedrijven geweest die dit hebben geprobeerd, waaronder Nokia. Het Israëlische bedrijf VKB was bij vrijwel elk project betrokken, dit vooral door het licenseren van haar technologie aan geïntereseerden. Canesta leek de laatste tijd vrij stil over haar technologie en heeft zelfs alle berichten over onderzoeken van haar website verwijderd. Maar het bedrijf heeft een hele reeks patenten geregistreerd en verkoopt de 3D sensor als development kit.

Het toetsenbord wordt op het moment ondersteund door 17 verschillende smartphones en PDA’s en door elke notebook. Het appartaat kan via Bluetooth worden aangesloten op PDA’s en mobiele telefoons of door middel van kabels. Voor notebooks is het ook mogelijk via Bluetooth of een seriële kabel. Besturingssystemen die het ondersteunen zijn Pocket PC 2002 en 2003, Smartphone 2003, Palm OS versies 4.x en 5.x en Windows 98/NT/2000/XP.

Het laser toetsenbord kost 200 dollar en is verkrijgbaar op de P2 website.