AMD lanceert 7 nm Navi-videokaarten

AMD laat eindelijk weten wat we mogen verwachten van zijn nieuwe generatie grafische kaarten; Met de eerste 7 nm Navi-gpu’s zet de chipbakker in op het middensegment.

AMD maakt eindelijk details bekend rond de lancering van zijn Navi-gpu’s. Navi is AMD’s nieuwste gpu-architectuur, speciaal ontwikkeld voor 7 nm. AMD zet ze in de markt met de Radeon RX 5700 en de Radeon RX 5700 XT. Beide kaarten mikken nuchter op het middensegment. Daar spreekt de fabrikant niet meteen tot de verbeelding maar situeert zich wel het meest populaire deel van de markt.

Navi maakt volgens AMD gebruik van RDNA. Daarmee stapt AMD eindelijk af van de Graphics Core Next (GCN)-fundering waarop het al sinds 2011 grafische kaarten bouwt. De 5700 XT krijgt een adviesprijs van 380 dollar mee, voor de XT betaal je 450 dollar. Ter vergelijking: de adviesprijs voor concurrenten Nvidia RX 2060 en RX 2070 bedraagt respectievelijk 350 dollar en 500 dollar.

Specificaties

AMD rust de Radeon 5700 XT uit met 40 compute cores, een basiskloksnelheied van 1.755 MHz en een boostfrequentie van 1.905 MHz. Dat staat garant voor een rekenkracht van 9,75 TFLOPS (single precision). Dat is meer dan de 7,465 TFLOPS van Nvidia’s RTX 2070. AMD kiest wijselijk voor 8 GB aan GDDR6-geheugen. Geen HBM2-geheugen dus. Dat presteert misschien beter maar is ook duurder, wat een probleem was voor de competitiviteit van de vorige generatie AMD-kaarten.

De Radeon 5700 is het kleine broertje. De 7,95 TFLOPS zijn afkomstig van 36 compute cores geklokt op 1.465 MHz met een boost tot 1.725 MHz. De kaart is zuiniger met een TDP van 180 watt versus de 225 watt van de XT-variant. Beide kaarten liggen in principe begin volgende maand in de rekken.

Competitief

De kaarten lijken competitief tegenover Nvidia’s aanbod. Hoe ze effectief zullen presteren is nog maar de vraag. AMD slaagt er niet in om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie op dezelfde manier als het dat tegenover Intel kan doen met Ryzen. Dan is er nog de adviesprijs zelf. De vorige generatie AMD-kaarten was ook scherp geprijsd in theorie. In de praktijk zorgde de cryptocurrency -hype vanaf dag 1 voor veel hogere prijzen. Die hype is gelukkig gaan liggen, zodat productietekorten hopelijk geen roet in het eten zullen gooien van deze lancering.