Microsoft onthult enkele geheimen rond Windows Phone

Sinds Microsoft een einde aan Windows Phone heeft gemaakt, is de softwaregigant opvallend stil geweest rond het falen van zijn mobiele besturingssysteem. Afgelopen weekend heeft het voor het eerst inkijk gegeven in enkele geheime toestellen en functies die op de planning stonden, voordat alles in de vuilbak werd gegooid.

Windows Phone had een trouwe groep volgers die de afgelopen jaren hebben moeten overstappen op Android of iOS uit noodzaak. Microsoft heeft het mobiele OS definitief uit zijn aanbod geschrapt en haast alle meegeleverde apps genieten geen ondersteuning meer. Wat overblijft is een relikwie dat nog werkt, maar amper bruikbaar is.

Midden 2014 heeft Microsoft met de aanstelling van CEO Satya Nadella een Windows Phone-toptoestel geschrapt met codenaam McLaren. Het toestel zou een sterke camera (20 megapixel) aan boord krijgen die de 41 megapixelvariant van de Lumia 1020 ruimschoots zou overtreffen op vlak van beeldkwaliteit.

3D Touch-details

Laura Butler, VP bij Microsoft en drijvende kracht achter het ‘tegelsdesign’ van Windows Phone, heeft meer details gelost rond McLaren op Twitter. De belangrijkste innovatie was volgens haar 3D Touch, een gesture-systeem waarmee het toestel de richting van je vinger zou kunnen scannen voordat je het scherm aanraakt. Hierdoor zouden ontwikkelaars al info in een Windows Phone-tegel kunnen tonen nog voordat het scherm wordt aangeraakt.

“Je hebt een X, Y en Z-coördinaat”, legt Butler uit. “Wanneer je vinger het toestel naderde, wisten we waar je vinger vandaan kwam. De type-ervaring met deze technologie had fantastisch geweest. Je zou op deze manier niet altijd een app moeten openen. Je vinger erboven houden zou genoeg zijn om de inhoud te lezen van bijvoorbeeld een weerbericht of e-mail. Met een vingerbeweging kon je ook direct een e-mail wissen, zonder de app te openen of het scherm aan te raken.”

Opvolger Lumia 1520

Butler gaat nog kort dieper in op de 20 megapixelcamera van McLaren. “Ondanks de lagere megapixels vergeleken met de Lumia 1020, was de camerakwaliteit veel beter.”

Naast McLaren werkte Microsoft aan een opvolger van de Lumia 1520 die in 2014 het levenslicht zag. Het toestel zou 32 GB opslag krijgen, microSD, 3.400 mAh-batterij, 20-megapixelcamera met Carl Zeiss-lens, draadloos laden, quadcore 2,2 GHz-processor en een zes inch Full HD lcdscherm. Het toestel zou compatibel zijn met bluetooth toetsenborden en als allereerste werken in landschapsoriëntatie. “De ervaring had fenomenaal geweest”, besluit Butler.

Gerelateerd: Microsoft stopt met Windows 10 Mobile, stelt iPhone of Android voor