Meer Chromebooks krijgen ondersteuning voor Linux-apps

Google werkt aan een uitbreiding van de ondersteuning voor Linux-apps naar negen extra Chromebooks. Dat schrijft 9to5Google.

De mogelijkheid om Linux-apps te draaien op Chrome OS werd vorig jaar toegevoegd voor een handvol toestellen. Veel oudere apparaten vielen evenwel uit de boot omdat de hardware niet geschikt was. Andere Chromebooks werden dan weer uitgesloten omdat de onderliggende Linux-kernel voor Chrome OS te oud was om de apps correct te integreren.

Een aantal apparaten uit 2015 bevonden zich daardoor in een moeilijke positie, zo merkt 9to5Google op. Ze waren enerzijds te oud om de Linux-app-ondersteuning op een eenvoudige manier te integreren, maar anderzijds ook te recent om volledig te negeren. Het Chromium-team was in augustus vorig jaar nog onbeslist over het lot van deze toestellen en ging in de maanden daarna aan het werk om de kernel van bepaalde apparaten te updaten.

Kernelnext

Het project kreeg de naam “kernelnext” en wordt momenteel getest op negen Chrome-apparaten met een Intel Broadwell-processor aan boord. Het gaat meer bepaald om de Chromebook Pixel uit 2015, Acer Chromebase 24, Acer C670 Chromebook 11, Acer Chromebook 15, Acer Chromebook CXI2, Asus Chromebox CN62, Dell Chromebook 13 7310, Lenovo ThinCenter Chromebox en Toshiba Chromebook 2 (2015).

Voor deze toestellen wordt de Linux-kernel geüpdatet van versie 3.14 naar 4.14. Gebruikers van deze apparaten moeten uitkijken voor een nieuwe flag om Linux-apps op hun systeem te activeren:

Enable VMs on experimental kernels.

Enables VM support on devices running experimental kernel versions.

Het kan nog enkele maanden duren voordat de Linux-ondersteuning officieel voor bovenstaande apparaten wordt toegevoegd. 9to5Google verwacht dat gebruikers van deze apparaten ten vroegste vanaf Chrome OS 77 met Linux-apps kunnen beginnen experimenteren. Chrome OS 77 is momenteel beschikbaar in het vroege Canary-kanaal.