Apple onthult macOS Catalina met iPad-app-ondersteuning

Apples volgende versie van macOS heet Catalina. Het nieuwste besturingssysteem, versie 10.15, krijgt ondermeer iPad-app-ondersteuning. De optie stelt ontwikkelaars in staat Xcode te gebruiken om hun iPad-apps te targeten op macOS Catalina.

De computergigant deed de officiële onthulling maandag tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC). De iPad-app-ondersteuning was al langer in ontwikkeling onder de codenaam Marzipan en werd herdoopt naar Catalyst.

Apple moedigt ontwikkelaars aan hun iPad-apps naar de Mac te brengen. Zo heeft Twitter volgens The Verge al aangegeven intenties te hebben zijn iOS Twitter-app naar de Mac te brengen en brengt ook Atlassian zijn Jira iPad-app naar macOS Catalina. 

iPad Pro als tweede beeldscherm

Daarnaast is het mogelijk om een iPad Pro als tweede scherm naast een Mac te gebruiken. Een optie die derden al langer boden, denk dan aan bijvoorbeeld Luna of Duet Display. Het is ook mogelijk om een iPad voortaan samen met een Apple Pencil als tekentablet op ondersteunde Mac-apps te gebruiken. De draadloze functie, genaamd Sidecar, wordt bovendien volledig ondersteund door apps als Final Cut Pro X, Adobe Illustrator en iWork.

Catalina maakt het ook mogelijk om een Mac volledig met je stem te besturen en is voorzien van de nieuwe Apple Music-, Podcasts- en Apple TV-apps. Dit ter vervanging van de verouderde iTunes-app, waarbij Podcasts nu onder meer lokale indexeringsondersteuning krijgt. Apple Music zou in het nieuwste besturingssysteem veel weg hebben van iTunes, maar dan zonder extra functies. De Apple TV-app heeft geen zijbalk meer en ondersteunt bovendien 4K HDR-weergave met HDR 10, Dolby Vision en Dolby Atmos.

Find My

Verder zijn de apps Find My Friends en Find My iPhone in Catalina samengevoegd in Find My, geschikt voor zowel de app op iOS als die in macOS. Ook is er sprake van een activeringsslot op Macs, dat een gestolen laptop voor een dief als het ware nutteloos maakt.

Ook wordt de Foto’s-app bijgewerkt met een nieuwe browserweergave en is Notes voorzien van een nieuwe galerijweergave. Reminders zou met enkele ontwerp-tweaks en updates ook in een nieuw jasje zijn gestoken.

Catalyst

Er kan gezegd worden dat er bij macOS Catalina sprake is van veel meer verfijning, dan zoals de vorig jaar gelanceerde macOS 10.14 Mojave. Hier werd destijds de donkere modus, Apple News en een nieuwe App Store gelanceerd. Misschien dat Catalina wel als een van de belangrijkste macOS-updates in lange tijd gezien kan worden, als ontwikkelaars Apples nieuwe Catalyst-ondersteuning gaan gebruiken om iPad-apps naar macOS Catalina te brengen.

macOS Catalina is onmiddellijk beschikbaar voor ontwikkelaars. In de zomer volgt een publieke bèta, met een algemene beschikbaarheid vanaf het najaar.

Lees ook: iOS 13 laat apps van derden foto’s direct uit externe opslag importeren