AMD lanceert krachtige Radeon Pro Vega II voor Mac Pro’s

In tandem met de lancering van de nieuwe Mac Pro-reeks van Apple introduceert AMD twee nieuwe krachtige grafische kaarten. Die maken nog geen gebruik van de nieuwe Navi-architectuur maar hebben desalniettemin spectaculaire specificaties.

AMD lanceert de Radeon Pro Vega II en de Radeon Pro Vega II Duo. Dat zijn twee splinternieuwe professionele grafische kaarten, gebouwd om zware professionele workloads te ondersteunen. De krachtpatsers zijn ontwikkeld voor gebruik in de nieuwe Mac Pro-workstations van Apple. AMD baseert de gpu’s op de intussen gekende Vega-architectuur en laat de chips bakken door TSMC op het 7 nm-procedé. De nieuwe Navi-architectuur is nog niet van de partij.

Onder de motorkap van de Radeon pro Vega II zit een Vega 20-chip goed voor 64 compute units en 4096 stream processors. Op papier is de kaart min of meer identiek aan de Radeon Instinct Mi60-accelerator, al ligt de maximale kloksnelheid met 1.700 MHz net iets lager dan die van de Radeon Instinct, die 1.800 MHz kan voorleggen. De specificaties zijn goed voor een single precision rekencapaciteit van 14,2 TFLOPS. Dat is net iets minder dan de 14,75 TFLOPS van de Instinct. AMD voorziet de kaart verder van 32 GB aan HBM2-geheugen.

 

De AMD Radeon Pro Vega II Duo biedt zoals de naam suggereert van alles het dubbele.

 

De AMD Radeon Pro Vega II Duo biedt zoals de naam suggereert het dubbele. AMD propt twee van bovenstaande chips samen op één kaart, wat voor een single precision-rekencapaciteit van 28,4 TFLOPS zorgt. Naast de chips verdubbelt AMD ook het beschikbare geheugen tot 64 GB, opnieuw HMB2.

Versus Nvidia

Nvidia’s meest vergelijkbare kaarten zijn de Nvidia Quadro RTX 6000 en de RTX 8000. De Quadro RTX 6000 heeft met 16,3 TFLOPS aan single precision-rekenkracht meer pk’s in huis, maar komt voorzien van iets minder geheugen: 24 GB GDDR6.

De Quadro RTX 8000 heeft met evenveel rekenkracht maar 48 GB aan error correcting GDDR6. AMD’s Radeon Pro Vega II-chips zijn de krachtigste workstation-exemplaren in AMD’s gamma, maar overtreffen Nvidia’s portfolio in theorie niet. Wat de impact van het performante HBM2-geheugen op de prestaties is, en of het een meerwaarde biedt tegen het klassiekere GDDR6-geheugen van Nvidia, zal van de specifieke toepassing afhangen.

Speciaal voor Apple

AMD bouwde de kaarten speciaal voor de Mac Pro, wat wil zeggen dat ze in Apples eigen Mac Pro Expansion Module (MPX)-slot passen. Dat is een combinatie van PCIe over 16 lanes en Thunderbolt 3 over 8 lanes waarbij al de stroom via de aansluitingssleuf wordt geleverd. AMD communiceert niet over het TDP van zijn kaart, maar de MPX-aansluiting kan tot 475 watt aan stroom leveren.

 

Met twee AMD Radeon Pro Vega II Duo-kaarten aan boord piekt de nieuwe Mac Pro op 113,6 TFLOPS aan single precision-rekenkracht.

 

Het is bovendien mogelijk om twee kaarten aan te sluiten in de Mac Pro. Die praten dan met elkaar via AMD’s infinifabric-link, wat voor een efficiënt schalen van de prestaties moet zorgen. Met twee AMD Radeon Pro Vega II Duo-kaarten aan boord piekt de nieuwe Mac Pro zo op 113,6 TFLOPS aan single precision-rekenkracht.

Prijs

AMD laat nog niet weten aan welk prijspunt het de kaarten in de markt wil zetten, maar we kunnen een gokje wagen. In essentie is de kaart een anders verpakte versie van de AMD Radeon Instinct-reeks. Die is bedoeld voor gebruik in datacenters waardoor AMD niet zomaar losse prijzen communiceert. Voor een AMD Radeon Instinct MI25, die iets slapper is dan deze pas aangekondigde Mac-kaarten, tel je echter al snel 2.500 dollar neer.

Nvidia’s Quadro RTX 8000 heeft dan weer een adviesprijs van 5.500 dollar per stuk. HBM2 is in de regel duurder dan GDDR6-geheugen, wat de kans groot maakt dat AMD’s Radeon Pro Vega II een prijspunt in die grootteorde krijgt. Dat is dan nog zonder het Apple-surplus er bijgeteld. Aangezien de gpu’s in een uniek Mac-slot schuiven, kan je er vanop aan dat daar extra marge bij hoort.

De AMD Radeon Pro Vega II Duo heeft van alles het dubbele aan boord. Er is niet echt een reden dat de prijs minder dan het dubbele zou zijn. We durven hier vermoeden dat je vlot richting een prijskaartje met vier nullen aankijkt. Het blijft natuurlijk afwachten. In processorland verbaast AMD telkens vriend en vijand met aantrekkelijk geprijsde hardware. Wie weet zet de fabrikant die lijn hier wel door.

Gerelateerd: Apple kondigt nieuwe Mac Pro met modulair concept aan