1 min

Tags in dit artikel

,

Onderzoekers van de Britse Imperial College London hebben een methode ontwikkeld waardoor een standaard dvd-schijf veel meer informatie kan opslaan. In plaats van de 4,7 gigabyte zou een schijf dankzij Multiplexed Optical Data Storage (MODS) tot 1000 gigabyte kunnen bevatten.

Dubbellaags dvd’s kunnen tot 8 gigabyte opslaan, wat nog altijd een fractie is van wat mogelijk is met de nu aangekondigde techniek. De wetenschappers keken naar de traditionele manier van optische opslag, waarbij putjes in het oppervlak met een laser worden uitgelezen. Door een putje, waar normaal slechts één binaire staat in is opgeslagen, vanuit verschillende hoeken te lezen, kan meer data op hetzelfde oppervlak weggeschreven worden. De nieuwe schijf zou een terabyte aan data kunnen bevatten, genoeg voor zo een 500 uur aan video.

Doncurrerende technologieën, HD-DVD en Blu-ray, die eveneens de opslagcapaciteit van dvd’s willen opvoeren, zijn met respectievelijk 30 en 50 gigabyte door de wetenschappers uit Londen ruimschoots gepasseerd, bericht BBC News.

Aan de nu voorgestelde techniek moet volgens de uitvinders nog zeker vijf jaar worden gesleuteld. Eerste commerciële toepassingen zijn derhalve niet voor 2010 te verwachten.

Als Blu-ray en HD-DVD in die tussentijd voet aan de grond krijgen, zijn ze mogelijk niet als opvolger, maar slechts als tussenstation bestempeld.