Gigabyte PCIe 4.0 SSD haalt topsnelheden tot 15 GB/s

Met de lancering van AMD Ryzen 3000 en bijhorende X570-moederborden worden ook de eerste PCI Express 4.0 (PCIe 4.0) kaarten verwacht. Gigabyte toont op Computex een razendsnelle SSD met lees- en schrijfsnelheden tot 15 GB/s.

Met de lancering van nieuwe AMD-chips en X570-moederborden mogen we ons aan een reeks van PCIe 4.0-apparaten verwachten. PCIe 4.0 behoudt het aantal kanalen (20) maar verdubbelt de bandbreedte per kanaal vergeleken met het huidige PCIe 3.0. Zo heeft een gpu maar acht kanalen nodig in plaats van zestien vandaag en een SSD twee in plaats van vier.

Omgekeerd is het mogelijk om met evenveel lanes plots een veel grotere transfersnelheid te halen, wat bij SSD’s heel interessant is. Op CES pakte Phison uit met een demonstratie van een nieuwe SSD die via Ryzen en PCIe 4.0 sequentiële transfersnelheden van 4,4 tot 4,8 GB/s kon voorleggen.

RAID 0-configuratie

De Gigabyte Aorus AIC Gen4 heeft 8 TB opslag en huisvest vier M.2 SSD’s in een RAID 0-configuratie. Hiermee kan het snelheden tot 15 GB/s halen. Om die prestaties te leveren is er heel wat koeling nodig. De SSD heeft een ventilator aan boord en is ongeveer even groot als een gpu.

 

gigabyte ssd nvme

 

Gigabyte noemt op Computex geen prijs voor deze snelheidsduivel. Het valt ook af te wachten of deze kaart ooit het levenslicht zal zien. Met NVMe SSD’s op PCIe 4.0 die bijna 5 GB/s halen, waaronder eentje van Gigabyte zelf, zou de maximumsnelheid over RAID 0 met vier stuks nog hoger kunnen liggen. Afwachten wat Gigabyte met dit monster zal doen de komende maanden.

Gerelateerd: PCIe 5.0 gefinaliseerd voor lancering PCIe 4.0: een probleem?

 

Bron beelden: Techspot.com