Dell vernieuwt XPS 13 2-in-1 met 10 nm Ice Lake-chips

Dell geeft de populaire premium XPS 13 convertible-laptop een stevige upgrade. Onder de motorkap verschijnen nieuwe chips, maar ook het toetsenbord, de webcam en zelfs het scherm worden aangepast.

De Dell XPS 13 2-in-1, één van de meest premium convertible-Windowslaptops op de markt, krijgt op Computex een flinke make-over. Het belangrijkste verschil speelt zich onder de motorkap af. Voor de recentste iteratie van de XPS 13 kiest Dell voor het Ice Lake-portfolio van Intel. Die 10 nm moeten tot 2,5 keer meer pk’s bieden dan hun voorgangers. De stap naar een kleinere node volstaat niet om de warmtegeneratie binnen te perken te houden, waardoor Dell actieve koeling aan zijn design moet toevoegen. Ondanks dat alles klokt de nieuwe laptop af op 1,1 cm op het dikste punt, wat net iets minder is dan de huidige generatie.

Normale camera

Belangrijker in het dagelijks gebruik is ongetwijfeld de verplaatsing van de camera. Die duwde Dell traditioneel onderaan het scherm als compromis voor het visueel prachtige scherm met nauwelijks bestaande randen. Het betekende ook wel dat je gesprekspartner tijdens een videocall vooral in discussie moest treden met de binnenkant van je neus. Dell reageert eindelijk op de aanhoudende kritiek, en haalt de camera nu naar boven. Om dat te verwezenlijken verkleinde Dell de camera. Zo blijven de dunne randen behouden. De camera zou bovendien niet inboeten aan kwaliteit.

Scherm en toetsenbord

Het scherm heeft voortaan een aspect-ratio van 16:10 en een schermdiagonaal van 13,4 inch. De randen blijven flinterdun, waardoor Dell opnieuw claimt dat dit de kleinste laptop met een scherm van dergelijk formaat is. Het paneel, dat traditioneel prachtig is, is te configureren tot een 4K-resolutie.

Tot slot zorgt Dell voor een vernieuwd toetsenbord, waarvan de feedback volgens Forbes nog beter is dan de vorige exemplaren. De achterliggende ‘maglev’-technologie is dezelfde als die in de bestaande Dell XPS 15. Bovendien krijgen de toetsen meer ruimte.

De laptop moet in juli al op de markt verschijnen, wat het meteen één van de eerste toestellen met Ice Lake aan boord maakt. De adviesprijs is voorlopig enkel in dollar bekend. Het instapmodel van de 2-in-1 zal 999,99 dollar kosten.