Google houdt vast aan limieten voor wifi-scans in Android 9 Pie

Google verandert niets aan de ingestelde limieten die bepalen hoe vaak een app naar wifi kan zoeken. Dit is naar eigen zeggen nodig om de netwerkprestaties en batterijlevensduur van Android-apparaten te verbeteren. 

Tenzij het om een systeem-app gaat, kan een actieve applicatie elke twee minuten vier wifi-scans uitvoeren. Een app die op de achtergrond draait, mag slechts elk half uur één scan uitvoeren. Apps die sterk afhankelijk zijn van frequente wifi-scans, presteren door de ingestelde limieten slechter. Dit tot grote frustratie van hun ontwikkelaars. De beperking werd vorig jaar geïntroduceerd met de lancering van Android 9 Pie, aldus Android Police.

Veel apps voeren om de paar seconden wifi-scans uit om hun beoogde taken uit te voeren. Denk dan aan apps voor indoor navigatie, inspectie van netwerktoegangspunten, signaalsterktemetingen en andere doelen. Sinds de lancering van Android 9 Pie krijgen deze applicaties met foutmeldingen te maken na een bepaald aantal scans binnen een korte periode.

Opt-in

Hoewel ontwikkelaars al maandenlang via de Google Issue Tracker klagen over de scanlimieten, liet Google onlangs weten geen aanpassingen te doen. De internetreus geeft als reden dat de beperkingen nodig zijn om de impact van de scans op netwerkprestaties en batterijlevensduur te beperken.

Ontwikkelaars zijn evenwel van mening dat gebruikers die hun apps downloaden zich goed genoeg bewust zijn van het energie-intensieve karakter van de apps. Ze pleiten daarom voor een opt-in die gebruikers zelf de keuze geeft om frequentere scans toe te laten. Google houdt evenwel voet bij stuk, maar wijst wel op een ontwikkelaarsoptie in de Android Q-bèta die geroote toestellen toelaat om de throttler uit te schakelen.

Dat is evenwel geen nuttige optie voor de eindgebruiker en dus worden gebruikers die afhankelijk zijn van dit soort applicaties volgens de ontwikkelaars gedwongen om te downgraden naar een apparaat met Android Oreo of de overstap te maken naar iOS.

Gerelateerd: Android-ontwikkelaars kunnen app-updates voortaan forceren