Arm zet in op 5G en machine learning met nieuwe SoC-designs

Arm introduceert designs voor een nieuwe Cortex-A77 cpu en een Mali-G77 gpu. Die designs zullen zich de komende maanden een weg banen naar de SoC’s die de smartphones van morgen aandrijven.

Arm lanceert de Cortex-A77: een nieuw processordesign voor mobiele SoC’s. Arm-designs worden gebruikt door de meeste grote chipfabrikanten, van Qualcomm met Snapdragon over Mediatek tot HiSilicon met Kirin (voor de boycot). De Cortex-A77 volgt de Cortex-A76 op, en wordt Arm’s meest high end-design voor de nabije toekomst.

De prestaties van de cpu moeten grosso modo met 20 procent vooruitgaan. Voor dit design focuste Arm echter op machine learning en AI-gerelateerde workloads, waardoor de prestatiewinst daar nog hoger ligt. Arm spreekt zelf van 35 procent. Die focus komt er omwille van het toenemend belang van dergelijke workloads. Sommige fabrikanten stoppen zelfgebouwde AI-chiplets in hun SoC, maar over het algemeen is de processor de chip van dienst om AI-algoritmes te draaien.

De Cortex-A77 is ontwikkeld voor een 7 nm-bakproces. De chip bevat naar goede gewoonte een variatie een processorkernen, waarbij de maximale kloksnelheid op 3GHz ligt. Dat is identiek aan voorganger Cortex-A76. De nieuwe chip zal 5G-smartphones optimaal ondersteunen.

Gpu

Arm introduceert verder een nieuw gpu-design met de Mali-G77. De gpu is gebaseerd op de nieuwe Valhall-architectuur en moet 40 procent sneller zijn dan de Mali-G76. Ook de energie-efficiëntie gaat erop vooruit, wat altijd een pluspunt is gezien de eindbestemming van deze chips. Ook hier zette Arm in op machine learning. Voor machine learning inference presteert de chip tot 60 procent beter dan zijn voorganger.

Het zal nog even duren voor de designs hun weg vinden naar fysieke SoC’s en daarbij horende toestellen. Je kan de chips verwachen in de SoC’s die de krachtigste smartphones van morgen aandrijven, al vermoeden we dat we ook enkele laptops zullen zien met de designs aan boord. Nu Windows compatibel is met Arm-architectuur, is een krachtige en zuinige chip om een laptop aan te drijven immers ideaal voor toestellen waar batterijleven primeert.

Gerelateerd: Arm lanceert designs voor nieuwe krachtige edge-to-core-chips