1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het was al langer onofficieel bekend dat AMD de Athlon-serie zou gaan vervangen door een nieuwe lijn, maar sinds kort is het officieel: de Athlon vliegt eruit. Dit heeft AMD bekendgemaakt bij de presentatie van haar nieuwe lijn processoren, de Sempron-lijn.

De Sempron zal in het budgetsegment geplaatst worden en is te koop voor alle courante sockets van AMD, te weten socket A, 754 en 939. Voor deze nieuwe lijn wordt simpelweg de oude rating van de athlons overgenomen, maar daar houdt alle vergelijking ook op. De Semprons beschikken over 256KB L2 cache, hebben geen 64-bits mogelijkheden, geen No eXecute instructies en zijn voornamelijk gericht op socket A, al wordt er ook voor de andere sockets geproduceerd. De verwachte warmteproductie zal rond de 62 watt liggen, een acceptabele score.

Volgens AMD is Sempron gebaseerd op het Latijnse “Semper”, wat zo ongeveer de termen sterk, robuust en volhoudend omvat. Hiermee wil AMD accentueren dat de processor vooral bedoeld is om stabiel te lopen en niet zozeer voor baanbrekende prestaties zal zorgen. De Sempron word dan ook niet op hetzelfde niveau van de Athlons geïntroduceerd, maar meer als een alternatief voor de Durons, die momenteel nog veelvuldig verkocht worden in budgetmachines.

Verwacht wordt dat de Sempron in het tweede kwartaal van 2005 in de winkels zal liggen.