Microsoft schrapt Windows-functies en waarschuwt voor verouderde wifi

Je Windows-pc verbinden met een draadloos netwerk met gedateerde beveiliging is met de nieuwe Windows-update nog mogelijk, maar gaat gepaard met een duidelijke waarschuwing. Andere verouderde functies verdwijnen helemaal.

Wie zijn Windows-pc wil verbinden met een draadloos netwerk dat beveiligd is met WEP of TKIP (WPA-1), krijgt na de recentste Windows-update een duidelijke waarschuwing te zien. Terecht, aangezien de beveiligingsprotocollen totaal niet meer adequaat zijn. Iedereen met een minimum aan interesse kan bijvoorbeeld in geen tijd WEP-encryptie kraken met een gratis beschikbare tool als WireShark.

De waarschuwing kadert in de afhandeling van oude functionaliteit in Windows door Microsoft. Verbinden blijft wel mogelijk; andere oude functies worden afgevoerd. Zo zijn de dagen van de WDDM-display driver geteld. Die gaat al bijna twintig jaar mee, en werd intussen vervangen door XDDM. Fabrikanten die toch nog op WDDM vertrouwen, worden aangeraden hun drivers te migreren. De ondersteuning wordt in een volgende update compleet geschrapt.

Verder stopt Microsoft met de synchronisatie van berichten van Windows Phones, maar als je daar van wakker ligt, dan is het meer dan dringend tijd voor een nieuwe telefoon.

Sta stil, taakbalk

Behoor je tot slot tot de unieke subset van Windows-gebruikers die zijn taakbalk graag in het rond sleept en op verschillende plaatsen op zijn scherm plaatst, dan geniet je daar best nog even ten volle van. Microsoft stopt immers met de ontwikkeling van de functionaliteit, wat in de praktijk betekent dat ze in één van de toekomstige Windows-updates eveneens wordt afgevoerd. De automatische verbergfunctie van de taakbalk behoort daar ook toe.

De functies in de wachtrij naar de guillotine zijn in ieder geval gedateerd en nog maar weinig relevant. Precies daarom wil Microsoft ze uit Windows halen. Ter compensatie stoppen de ontwikkelaars uit Redmond heel wat nieuwe functionaliteit in de nieuwste versie van Windows 10.

Gerelateerd: Windows 10 mei 2019 update: de belangrijkste redenen om te updaten