2min

Tags in dit artikel

, ,

Eerste Indruk & Installatie

Een spamfilter voor Thunderbird, is dat wel nodig? Dit vroeg ik mij af toen ik het pakket onder ogen kreeg. Thunderbird zelf bevat tenslotte zelf al een van de betere spamfilters die er zijn. SPAMfighter zelf denkt daar uiteraard anders over, dus is het tijd om de suite eens grondig aan de tand te voelen.

Eerste Indruk


Iedereen kent het wel en heeft er vast mee te maken gehad: spam. Ongewenste e-mail die zonder pardon je inbox inrolt. Of het nu over belangrijke gebeurtenissen gaat, viagra-pillen of misschien wel je hond, alles wordt aangegrepen om zoveel mogelijk geld te verdienen.

De verzenders van al deze spam zijn lastig te achterhalen, de spam word vaak verzonden door besmette pc’s overal ter wereld, welke weer instructies ontvangen van andere servers. Het is dus begrijpelijk dat de identiteit van een spammer lastig te achterhalen is.

SPAMfighter werkt met een systeem dat er voor moet zorgen dat er via de ‘community’ minder spam bij iedereen aankomt. Iedereen kan namelijk e-mails aanmerken als ongewenst of juist niet. Vervolgens wordt alles weer naar een centrale server verzonden, waar weer nieuwe regels worden gemaakt die bepalen wat er nu wel of juist geen spam is.

De installatie


Na een bestand van ongeveer twee megabyte van de website gedownload te hebben, kunnen we aan de slag. De installatie is simpel te voltooien en bestaat uit het aanmaken van een account en het accepteren van de algemene voorwaarden. Een reboot van het systeem is niet nodig.


Het aanmaken van een account tijdens de installatie

Na de installatie is het niet direct duidelijk wat er moet gebeuren. Natuurlijk is er de beginnershandleiding, maar als je zoals mij bent en alle gedane zaken direct weg klikt, is het niet echt handig natuurlijk. Ook is deze handleiding geschreven voor Microsoft Outlook en nog niet voor Thunderbird.

Wel nestelt het programma zich direct in de taakbalk, waar het vervolgens zal trachten alle ongewenste emails netjes in de daarvoor bestemde folder te deponeren. Is dat eenmaal gedaan, dan hoeft de gebruiker verder niets in te stellen. Het filter zit op zijn plaats en is klaar voor een hele hoop spam.