Lenovo lanceert nieuw laptopsubmerk voor kmo’s: ThinkBook

Na de ThinkPad de ThinkBook: met die nieuwe laptoplijn lanceert Lenovo budgetvriendelijke laptops gericht op jonge werknemers binnen kmo’s. De toestellen moeten zowel mooi als krachtig zijn.

Lenovo lanceert op zijn Accelerate-event in Orlando een nieuw submerk voor zijn laptops. De ThinkPad-reeks krijgt er met ThinkBook een klein broertje bij. Lenovo heeft een heel duidelijke marktpositionering voor ogen voor de nieuwe zakelijke line-up. De Chinese fabrikant bouwt de toestellen voor millennials werkend in een kmo-omgeving.

Hardware

Het kmo-aspect komt van de capaciteiten van de laptop. De toestellen zijn beschikbaar in verschillende schermformaten en hebben variaties van Intel achtste generatie-cpu’s aan boord die diverse niveaus van kantoorproductiviteit ondersteunen. Denk aan mailen tot en met de stevigere spreadsheet. Het gaat hier dus niet om workstations, al zijn de systemen wel optioneel beschikbaar met AMD Radeon 540X-gpu. Verder zijn ze uitgerust met de nodige zakelijke functionaliteiten, zoals biometrische identificatie beveiligd door een nieuwe TPM.

Concreet verschijnen er twee toestellen op de markt: de ThinkBook 13s en de ThinkBook 14s, respectievelijk met 13 en 14 inch-scherm. De toestellen wegen 1,34 en 1,5 kg, en zijn uitgerust met FHD-displays.  Die zijn tot 180 graden plooibaar, en kan je dus plat op het bureau leggen maar niet omklappen. De fabrikant adverteert een batterijduur van 11 uur voor de 13s en 10 uur voor de grotere 14s. Lenovo kiest voor een aluminium afwerking die voor een premium uitstraling moet zorgen, en bovendien een zichtbaar onderscheid toont tussen de ThinkBooks en de traditioneel zwarte ThinkPads.

Ondersteuning

Omdat het om zakelijke laptops gaat, voorziet Lenovo verschillende niveaus van ondersteuning voor de toestellen. Er is zowel traditionele support als een doe-het-zelf-optie met de Vantage-diagnostische software. Die optie moet vooral kleine bedrijven zonder IT-departement de kans geven om op eenvoudige manier onderhoud uit te voeren.

De introductie van ThinkBook als merk lijkt een goede zet van Lenovo, dat zijn zakelijke portfolio tot nu toe volledig onder de noemer ThinkPad onderbracht. Andere fabrikanten zoals HP maken al langer een onderscheid tussen verschillende trappen van zakelijke hardware, met EliteBook in het high end-spectrum, en ProBook net daaronder.

De Lenovo ThinkBook 13s en Lenovo Thinkbook 14s komen beschikbaar vanaf juni, met een startprijs van 699 euro.