Adobe trekt licenties oude versies Creative Cloud-apps in

Adobe waarschuwt gebruikers van oudere versies van Creative Cloud-apps voor mogelijk claims op inbreuk van derden. Abonnees hebben alleen nog toegang tot de twee meest recente versies. Oude versies van apps zoals Photoshop en Lightroom zijn niet langer beschikbaar. Dat schrijft Gizmodo.

Een echte reden geeft Adobe niet voor zijn besluit. Alleen dat nieuwere versies “optimale prestaties en voordelen” beloven. Al zou het wellicht iets te maken kunnen hebben met een juridisch geschil tussen Adobe en Dolby, waarbij de laatste Adobe beschuldigt van schending van het auteursrecht. De softwaremaker heeft bepaalde technologie van Dolby gelicentieerd voor zijn applicaties. 

Eerder sloten beide partijen nog een deal op basis van het aantal schijfjes dat van bepaalde apps werd verkocht. Dit was voor de komst van Creative Cloud. Dolby zegt nu dat Adobe terughoudend is geweest met het delen van cijfers sinds de overstap naar de cloud.

Claims inbreuk door derden

“Adobe heeft onlangs bepaalde oudere versies van Creative Cloud-applicaties stopgezet. Klanten die deze versies gebruiken, zijn op de hoogte gebracht dat ze geen licentie meer hebben om deze versies te gebruiken en kregen richtlijnen voor het upgraden naar de nieuwste geautoriseerde versies. Helaas kunnen klanten die oudere, ongeautoriseerde versies van Creative Cloud blijven gebruiken zich mogelijk verwachten aan claims van inbreuk door derden. We kunnen geen opmerkingen maken over claims van inbreuk door derden, omdat het gaat om lopende geschillen”, aldus een woordvoerder van Adobe in een blogpost.

Upgraden naar een nieuwe, legale versie is niet direct voor iedere gebruiker een oplossing. Zo zijn er bijvoorbeeld gebruikers die werken op oude computers waarvan de specificaties niet compatibel zijn met de software. Toch kunnen videomakers in deze niet veel anders dan hun softwareversie updaten, dan wel op zoek gaan naar alternatieven. 

Commerce Cloud

Afgelopen maart lanceerde Adobe nog de Commerce Cloud, als onderdeel van de Experience Cloud. Het betreft een volledig beheerde cloudgebaseerde versie van het Magento-platform, dat volledig geïntegreerd is met de overige tools van Adobe. Dit is inclusief Analytics Cloud, Marketing Cloud en Advertising Cloud. De softwaremaker hoopt hiermee meer zakelijke klanten voor zich te winnen.

Gerelateerd: Adobe breidt Experience Cloud cloud uit met Commerce Cloud