Microsoft verbetert zoekfunctie Verkenner in nieuwe Windows 10 Insider-build

Microsoft heeft een nieuwe Insider-build voor Windows 10 uitgerold naar deelnemers in de fast ring. De grootste vernieuwing in previewbuild 18894 is terug te vinden in de Windows Verkenner.

De zoekfunctie van de Verkenner wordt vanaf deze build aangedreven door Windows Search. Die aanpassing zorgt er onder meer voor dat online OneDrive-documenten worden geïntegreerd in de traditionele zoekresultaten. Documenten kunnen bovendien rechtstreeks vanuit de zoekresultaten worden geopend, of je kan met een rechterklik de bestandslocatie openen.

“Als je commando’s moet gebruiken of dieper moet graven naar niet-geïndexeerde locaties, kan je nog steeds op Enter drukken en de weergave vullen met de traditionele zoekresultaten”, schrijft Microsoft in een blogpost. Verder toont het zoekvak onmiddellijk een lijst met je recente zoekgeschiedenis, nog voor je begint te typen.

Getrapte beschikbaarheid

De vernieuwde zoekfunctie is niet onmiddellijk beschikbaar voor alle Insiders, maar wordt in de komende dagen stelselmatig uitgerold naar een klein percentage testers. Microsoft gebruikt die getrapte aanpak wel vaker met zijn Insider-builds, om te helpen bij het “valideren van de kwaliteit van de ervaring”. Lees: Microsoft wil geen risico lopen dat de Verkenner plots voor heel wat gebruikers onbruikbaar wordt door eventuele bugs, ook al gaat het om een Insider-build.

Insider-builds in de fast ring zijn sowieso te gebruiken op eigen riscio, en niet geschikt voor dagelijks gebruik. De software kent nog enkele bugs die Microsoft moet plattrappen en de stabiliteit is nog niet gegarandeerd. Een downgrade naar een eerdere build vereist bovendien een schone installatie van het besturingssysteem.

Windows 10 20H1

De vernieuwde zoekfunctie in Verkenner is de grootste nieuwigheid in deze build, naast een aantal toegankelijkheidsverbeteringen, en kleinere aanpassingen en fixes.

et gebrek aan grote nieuwe features in deze preview is niet meteen een verrassing. Build 18894 maakt deel uit van de ontwikkelcyclus van Windows 10 20H1, de feature-update die pas voor de eerste helft van 2020 gepland staat. Bovendien bleef Microsoft deze week ook op zijn ontwikkelaarsconferentie Build opvallend stil over de toekomst van Windows 10.

Gerelateerd: Focust Microsoft voortaan op één grote Windows 10-update per jaar?