Van live videochat tot zelfgemaakt filmpje: Android Q ondertitelt alles

Android Q zal in staat zijn live transcripties en ondertitels te maken van eender welke video die je afspeelt via een Android-toestel. De (Engelse) functionaliteit werkt zelfs bij videochat-applicaties en stuurt geen data naar de servers van Google.

Misschien wil je een video bekijken op de trein zonder iemand te storen of misschien ben je aan het videochatten met een collega, maar is het omgevingsgeluid aan jouw kant te storend om hem of haar goed te verstaan. Wat de reden ook is, met Android Q geeft Google je smartphone de mogelijkheid om eender welke video live te ondertitelen. Voor je de GDPR- en privacy-alarmen activeert: Google heeft een manier gevonden om die functionaliteit lokaal op je toestel in te bakken. Wat jij en je collega tegen elkaar zeggen, passeert dus niet langs de Google-servers.

Live Caption

Google noemt de functie Live Caption en kondigde ze gisterenavond aan tijdens zijn Google I/O-event. De focus van de nieuwe technologie is om hardhorende of dove mensen meer toegang te geven tot het web en de mensen rondom hen. Captions verschijnen in zwarte balken over het scherm, en je kan ze slepen naar waar je wil. Zoals steeds bij nieuwe en spannende Google-functies zal je wel het Engels machtig moeten zijn: over Nederlandstalige ondersteuning werd met geen woord gerept.

Jammer genoeg laat Google je niet toe om de live transcripties op te slaan. Dat had handig geweest om bijvoorbeeld een verslag van een videomeeting bij te houden. Misschien past de internetreus daar in de toekomst nog een mouw aan, aangezien een dergelijke functionaliteit zeker in een zakelijke context erg welkom is.

Android Q

Om van Live Captions te kunnen genieten, heb je bovendien Android Q nodig. Die nieuwe versie van Android is voorlopig enkel als preview beschikbaar voor selecte toestellen. De aankondiging geeft je desalniettemin een mooi beeld van de steeds uitgebreidere ondersteunende functie die je mag verwachten van je mobiele telefoon.

Ontdek al het nieuws vanop Google I/O 2019