Windows 10 testversie toont langverwachte manuele updatecontrole

De grote Windows 10 May 2019 Update valt samen met de langverwachte functionaliteit om updates apart te installeren. Wanneer je nu naar updates zoekt, worden die ook automatisch geïnstalleerd. Vanaf build 18362.86 kan iedereen de nieuwe functie testen.

Op de valreep voor de Windows 10 May 2019 Update wordt uitgerold, lanceert Microsoft de langverwachte updatecontrole. Windows Insiders en de MSDN-versie bevatten de nieuwe functionaliteit om te testen voordat het brede publiek ermee aan de slag kan. Op Reddit verschijnen de eerste screenshots van de nieuwe functionaliteit.

Wie vandaag op zoeken naar updates klikt, wordt direct getrakteerd op een lijst van updates (indien er updates zijn) die automatisch worden geïnstalleerd. Er bestaat tot op vandaag geen controle over die updates, tenzij er een bedrijfspolicy is uitgerold en er wordt gewerkt met Windows 10 Pro of Enterprise.

Meer controle

Vanaf de grote nieuwe update krijg je voortaan meer controle. Wie nu op de knop klikt om naar updates te zoeken, krijgt die voorgeschoteld met een aparte knop Download and install now. Daaronder staan voortaan ook duidelijke knoppen om updates gedurende zeven dagen te pauzeren, om de actieve uren van de pc in te geven en om de updatehistoriek te raadplegen.

 

 

Wie niet direct op installeren klikt, krijgt daar 35 dagen de tijd voor. Daarna wordt de update automatisch door Windows 10 geïnstalleerd. Meestal gaat het om grotere updates waar extra controle wenselijk is. Enkel de security-updates kan je niet uitstellen en worden automatisch geïnstalleerd. Denk daarbij aan Windows Defender-updates of andere belangrijke patches om lekken te dichten.

Algemeen wordt verwacht dat de Windows 10 May 2019 Update vanaf eind mei breed zal worden uitgerold naar alle Windows 10-gebruikers. Wie er vandaag al mee aan de slag wil gaan, moet zich aanmelden als Windows Insider of het ISO-bestand downloaden via MSDN.

Gerelateerd: Windows 10 May 2019 Update geeft gebruikers opnieuw controle over updates