2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Niet Microsoft Windows, maar TRON is het meest gebruikte operating systeem ter wereld. De software, die twintig jaar geleden in Japan is ontwikkeld, heeft een dominante positie als het gaat om gebruik in microprocessors voor digitale gadgets. Indien de Japanse professor Ken Sakamura slechts één dollarcent zou hebben gevraagd voor elk apparaatje dat zijn besturingssysteem herbergt, dan zou hij momenteel ongeveer net zo rijk zijn als Microsoft-topman Bill Gates.

TRON vervult binnen apparaten als digitale camera’s, mobieltjes, faxen en zelfs automotoren een functie die goed te vergelijken is met het Windows OS: het besturen van de diverse processen. Een groot verschil met Windows is evenwel dat TRON gratis is. "Ik ben techneut, geen zakenman", aldus de 51-jarige Sakamura, die in het dagelijks leven professor is aan de universiteit van Tokio. " Ik denk dat meneer Gates meer zakenman is. Maar zolang ik een normaal leven kan leiden heb ik er geen problemen mee."

Sakamura schat dat er wereldwijd drie tot vier miljard apparaten in gebruik zijn waarin TRON is toegepast. TRON kan overigens worden aangepast voor gebruik in pc’s, maar de software kreeg op de gewone computer geen poot aan de grond wegens de Amerikaanse exportbeperking voor producten uit Japan in de jaren ’80. De plannen om de software te gebruiken op de computers in Japanse scholen vielen in duigen. Veel computerbedrijven verbraken de banden met de TRON-makers omdat men vreesde de toorn van de Amerikaanse autoriteiten op te wekken. Computertechneuten roemen TRON nog altijd om z’n snelheid en het uitblijven van vastlopers.