Microsoft Paint verdwijnt voorlopig niet uit Windows

Microsoft heeft besloten om Paint voorlopig niet uit Windows 10 te verwijderen. Het had in 2017 nochtans aangekondigd dat wel te zullen doen, en de applicatie alleen nog optioneel via de Microsoft Store aan te bieden.

Brandon LeBlanc, een senior program manager bij het Windows Insider-team, bevestigt op Twitter dat Paint nog steeds deel zal uitmaken van de May 2019 Update en dat ook in toekomstige updates voorlopig nog niet zal veranderen. Hij sluit de plannen evenwel ook niet helemaal uit, waardoor Paint alsnog in de toekomst uit Windows 10 kan verdwijnen.

Paint werd al ten tijde van de Windows 10 Fall Creators Update (herfst 2017) als een ‘verouderde functie’ opgelijst, wat erop neerkwam dat het tekenpakket uit Windows zou verdwijnen. Het idee achter die beslissing was om de functies van Paint in de nieuwe Paint 3D-app te integreren.

Microsoft beloofde wel dat het klassieke Paint zou blijven verderbestaan als gratis app in de Microsoft Store, nadat het nieuws voor een golf van verontwaardiging had gezorgd bij liefhebbers van het tekenprogramma. De app zou nog door meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd worden gebruikt.

Voorlopig blijft Paint dus een vertrouwd onderdeel van Windows 10. Dat kan evenwel niet gezegd worden van Sets, een nieuwe beheerfunctie om vensters van verschillende programma’s in tabs te groeperen, die het nog niet tot in de publieke versie van Windows 10 had gehaald. Sets sneuvelt nog voor het goed en wel geboren is.