iOS 13 laat apps van derden foto’s direct uit externe opslag importeren

iOS 13, de aangekondigde nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem, zou apps van derden de mogelijkheid geven foto’s direct uit externe opslag te importeren. Ook zouden er verbeteringen zijn aangebracht in Siri, ARkit en Apple’s Marzipan project. Dat meldt 9to5Mac.

Als de beweringen omtrent apps van derden kloppen, is het niet langer nodig om eerst foto’s in de camerarol te importeren, alvorens deze in een app zoals Adobe Lightroom te openen. Eerder gaf Apple wel een Siri Shortcut vrij om het proces te automatiseren, maar de nieuwe functie maakt deze shortcut overbodig.

Marzipan

Nog volgens 9to5Mac krijgt Marzipan, een raamwerk waarmee iOS-ontwikkelaars hun apps kunnen overbrengen naar de Mac, ondersteuning voor meer Mac-specifieke functies. Het zou dan gaan om functies als de Touch Bar en menubalk. Bovendien zullen UIKit-apps in staat zijn om meerdere vensters te openen en krijgen Split View-apps betere resize-opties.

Ook krijgt Siri toegang tot een groot aantal nieuwe ‘Intents’. Dit zijn gesproken commando’s, waarmee apps van derden kunnen integreren. Het gaat onder meer om intents als media-weergave, zoeken en spraakoproepen.

ARKit

Verder heeft Apple ook op het gebied van augemented reality niet stilgezeten. AR-apps kunnen dankzij ARKit beter menselijke houdingen detecteren. Bovendien kunnen ontwikkelaars met een nieuwe, bijbehorende app visueel AR-ervaringen creëren. Ook de controller- en headset-ondersteuning voor AR zou worden uitgebreid met touch controllers en stereoheadsets.

NFC

Daarnaast zouden er meer mogelijkheden worden geboden voor NFC. De nieuwe versie van het besturingssysteem zou niet alleen de zogenaamde NFC Data Exchange Format (NDEF)-tags kunnen lezen, maar ook tags als ISO7816 (bankpasjes), FeliCa (RFID-systeem van Sony) en MiFare (OV-chipkaart, paspoorten). Iets dat volgens One More Thing nieuwe mogelijkheden biedt voor onder andere OV- en bankieren-apps.

Tot slot zouden ontwikkelaars meer controle krijgen over de Taptic Engine door een nieuw framework en wordt er gesproken over de mogelijkheid voor app-ontwikkelaars om link-previews in hun applicaties te delen, vergelijkbaar met iMessage.

Apple WWDC

Tijdens Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC begin juni worden naar verwachting iOS 13, tvOS 13, macOS 10.15 en watchOS 6 onthuld. Na de onthulling krijgen ontwikkelaars hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk toegang tot de eerste ontwikkelaarsversie. Voor leden van het publieke bètaprogramma volgen de openbare bèta’s iets later. In september 2019 zal normaal de definitieve versie van de systemen aan consumenten worden vrijgegeven.