Microsoft aborteert Sets voor Windows 10

Sets sneuvelt nog voor het goed en wel geboren is. De beloofde functie waarmee Windowsgebruikers data, applicaties en websites samen in tabs konden onderbrengen, wordt geschrapt.

Geen innovatieve tabs voor Windows, of toch niet in de nabije toekomst. Microsoft schrapt de beloofde Sets-functie van de lijst met te verwachten functies. Sets werd in 2017 aangekondigd samen met Timeline, en verscheen in enkele Insiders-builds voor het stil werd rond de functie. Waar Timeline wel uitgroeide tot volwaardige Windows-functie, wordt de stekker uit Sets getrokken.

Te complex

Bronnen wijzen op verschillende oorzaken. Zo zou feedback vanuit de Windows-Insiders uitgewezen hebben dat Sets onduidelijk en complex was, terwijl de overstap van Microsofts Edge-browser naar de Chromium-engine compatibiliteit met het plan bemoeilijkte. Microsoft koos eieren voor z’n geld.

Sets kon je zien als een soort oppervenster waarin verschillende programma’s, websitetabs en browsertabs samenleefden. Via dat enkele venster kon je dan tussen de tabs wisselen om snel te schakelen tussen relevante data en apps voor een bepaald aspect van je workflow. An sich een goed idee, maar voor velen dus een te grote afwijking van de traditionele Windows-manier van werken.

Wel tabs

Microsoft wil nog wel tabs uitrollen naar zowel Verkenner als de console, en werkt naarstig verder aan die functie. Dat laat program manager Rich Turner weten via een tweet, al is er van timingen geen sprake.

Gerelateerd: Microsoft Chromium Edge nu officieel beschikbaar als testversie