2min

Tags in dit artikel

, ,

Een hoge leidinggevende bij Microsoft heeft vorig jaar een vertrouwelijke e-mail naar collega’s gestuurd, waarin een agressieve verkooppolitiek wordt voorgesteld. Het komt erop neer dat voorkomen dient te worden dat wereldwijde overheden overstappen op goedkopere alternatieven voor het Windows-besturingssysteem, zoals Linux. De manager Orlando Ayala, destijds verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop bij Microsoft, stuurde het bericht vorig jaar zomer naar andere leidinggevenden. Ook de belangrijkste man bij Microsoft, Steve Ballmer, ontving het berichtje.

Ayala stelde tegenover z’n collega’s dat, indien het erop leek dat een deal met een overheidsinstelling zou afketsen, de verkopers een beroep konden doen op een speciaal fonds waarmee ze Microsoft-programma’s tegen een flinke korting of zelfs gratis konden aanbieden. Dit meldt de Amerikaanse website Silicon Valley. Het memo noemde Linux, alom beschouwd als de grootste bedreiging voor de hegemonie van Microsoft, bij naam en toenaam. Er mocht volgens Ayala ‘in GEEN omstandigheden’ van het gratis alternatief voor Windows verloren worden. De agressieve campagne van Microsoft is opmerkelijk, omdat het bedrijf na een lang juridisch gevecht beterschap heeft beloofd als het gaat om het misbruiken van z’n macht.

De EU is nog altijd bezig met een onderzoek naar de praktijken van het softwareconcern. Hoge kortingen zijn in principe normaal, maar ze zouden volgens de Europese wetgeving illegaal kunnen zijn indien ze bedoeld zijn om concurrenten uit de markt te drukken. Jean-Philippe Courtois, die aan het hoofd staat van Microsoft in Europa, verdedigde het gebruik van een speciaal fonds als onderdeel van de stategie om ‘compititief’ en ‘relevant’ te zijn bij grote deals in de onderwijs- en overheidsmarkt. "Linux is een belangrijke concurrent", aldus Courtois.