2min

Tags in dit artikel

, ,

De oorlog in Irak geeft Amerikaanse game-fanaten inspiratie voor het ontwikkelen van nieuwe videospelletjes. De nieuwe games en de aangepaste versies van bestaande spelletjes geven spelers de mogelijkheid om de gevechten, zoals die voortdurend op de tv te zien zijn, thuis na te spelen. De spelletjes waarmee de speler het moet opnemen tot de gezochte terroristenleider Bin Laden of Saddam Hoessein waren tot nu toe vrij lomp en eenvoudig van aard. Een voorbeeld hiervan is het voor het Macintosh-platform geschreven Blood of Bin Laden. Maar een nieuw game als Desert Combat is volgens persbureau Reuters juist erg complex.

Het bovengenoemde spel is ontwikkeld door de Amerikaanse software-ontwikkelaar Frank DeLise, die een modern oorlogsspel miste en er derhalve zelf maar één bedacht. Intussen werkt een groep van 15 mensen aan het verder verbeteren van het spel. Het betreft overigens een aanpassing van Battlefield 1942 en er wordt al gewerkt aan een commerciële versie. Ook zouden spelers zelf nieuwe scenario’s creëren voor het Electronic Arts-spelletje Command & Conuqer: Generals. Een woordvoerder van de game-ontwikkelaar zegt tegenover Reuters dat spelers de afgelopen maand al meer dan 1100 nieuwe kaarten en scenes hebben ontwikkeld.

Mensen die tegen de oorlog in Irak zijn hebben al eens bezwaar gemaakt tegen het videogame-achtige karakter van de tv-beelden met ontploffingen en schietende soldaten. Een Amerikaanse actievoerder bedacht een opmerkelijke oplossing voor het conflict in Irak: hij stuurde president Bush een PlayStation 2 en de spelletjes U.S. Navy Seals en Conlict Desert Storm. Het heeft echter niet geholpen.