HP pakt uit met vederlichte workstations en nieuwe Elitebooks

HP laat zien dat workstations ook licht, compact en mooi kunnen zijn met twee nieuwe telgen in het ZBook portfolio, terwijl het verfriste Elitebooks gebruikt om schermhelderheid en connectiviteit in de kijker te zetten.

Enkel de naam verklapt dat de ZBook 14u en de ZBook 15u van HP tot het workstation-portfolio behoort. Tijdens de Innovation Summit in Barcelona kunnen we de nieuwe toestellen kort bepotelen. Ze volgen de ZBook-styling maar hebben de voetafdruk van een zakelijk toestel zoals een Elitebook. Zowel de 14u als de 15u zijn dun en wegen verrassend weinig. Een exact gewicht kennen we niet, maar laten we zeggen dat we even in de specificaties moesten duiken om ons ervan te vergewissen dat de toestellen wel degelijk een professionele gpu van AMD aan boord hadden.

HP claimt dat beide laptops ondanks de vormfactor en de specificaties een competitief batterijleven zullen bieden. We zijn benieuwd wat de praktijktests zullen uitwijzen.

Dun en mobiel

HP noemt de ZBook 14u de duurste mobiele workstationlaptop ter wereld, en mikt met het toestel op mobiele gebruikers die voldoende pk’s eisen om 3D CAD-modellen te bewerken of video’s te renderen, maar toch draagbaarheid eisen. Het 14 inch 4K-scherm met een maximale helderheid van 600 bits is Adobe RGB-gekalibreerd, en de workstation is zoals je verwacht gecertificeerd voor Adobe-software, AutoCad, Solidworks, Catia en andere. Onder de motorkap heb je een keuze van Intel Core vPro-cpu’s van de achtste generatie.

 

 

De ZBook 15u is zoals de naam doet vermoeden groter, al blijft de laptop compact voor zijns schermdiagonaal. HP kiest voor deze iteratie van zijn workstation voor een toetsenbord met ingegrepen numeriek klavier, wat veel ontwerpers zal bekoren. Opnieuw zet de laptopfabrikant hier in op draagbaarheid, en opnieuw merken we dat wanneer we het toestel kort in handen nemen.

Hoewel HP hier voor een dunne vormfactor kiest, kunnen we blij rapporteren dat de impact op de beschikbare poorten klein is. Een variatie aan klassieke USB-poorten en USB-C tekent present, en zelfs de smartcard-lezer blijft aanwezig. Die vinden we op steeds minder laptops terug maar blijft voor ons een dierbaar goed, al is het maar om belastingen in te dienen met een eID zonder gedoe.

Specificaties Zbooks:

  • Van Intel Core i5 8265U tot en met Intel Core i7 8665U vpro
  • Tot 32 GB DDR4 RAM
  • Optionele AMD Radeon Pro WX 3200 (4 GB GDDR5)
  • 14/15 inch-scherm (FHD/4K, Sure View optioneel)
  • 128 GB  tot en met 2 TB M.2 PCIe SSD

Extreem helder

Naast de ZBooks maakt HP van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe EliteBooks in de 800-reeks te lanceren. Die gingen niet de ronde, waardoor we zijn aangewezen op wat HP zelf te vertellen had. Het gaat op de HP EliteBook 830 G6 en de 830 x360 G6. Voor beide toestellen kiest HP voor een scherm met een maximale helderheid van 1.000 nits, vermoedelijk om tijdens werk buiten de zon in schaamte te doen afdruipen achter een wolk. Lukt dat niet, dan kan je op z’n minst nog lezen wat op het display staat. Wie geen bescheiden ster in z’n laptoptas wil kan een scherm configureren met lagere helderheid voor een betere autonomie. HP claimt dat je zo tot 18u zonder stopcontact moet kunnen. 4G LTE tekent present, net als wifi 6 en bluetooth 5.

 

 

Ook de EliteBook 840 en 850 krijgen een upgrade naar de zesde generatie met Intels chips van de achtste generatie. Verder lanceert HP het EliteDisplay E324g, een 32,5 inch 4K-scherm met USB C, HDMI en DisplayPort aan boord.

Specificaties EliteBooks:

  • Van Intel Core i3 4145U tot en met Intel Core i7 8565U
  • Tot 32 GB DDR4 RAM
  • Optionele AMD Radeon RX 550 (2 GB GDDR5)
  • 13/14/15 inch-scherm (FHD/4K, Sure View optioneel)
  • 256 GB  tot en met 512 GB SSD (optionele Optane-cache in high end modellen

AI-beveiliging

Tot slot laat HP weten dat alle nieuwe toestellen uitgerust komen met Sure Sense. Dat is een nieuwe beveiligingstechnologie die gebruikt maakt van AI en deep learning. Dat zorgt volgens HP voor een fenomenale detectie waar zelfs de recentste AI-gedreven antivirusoplossingen niet aan kunnen tippen. De detectie zou op de laptop zelf plaatsvinden en effectief zijn zelfs zonder verbinding met de cloud.

Sure Sense, de Elitebook 830 G6, 840 G6 en 850 G6 staan net als de ZBook 14u en ZBook 15u gepland voor een lancering in EMEA in mei. De EliteBook 830 x360 G6 en het EliteDisplay komen een maand later.

Gerelateerd: HP introduceert met Sure Sense deep learning-beveiliging voor zakelijk laptopportfolio