2min

Particulieren en bedrijven die goed op de hoogte willen blijven van de gevaren die hun computers lopen, kunnen zich vanaf donderdag aanmelden bij de overheidsinstantie Govcert.nl. Om computergebruikers te wijzen op virussen, veiligheidslekken in software en aanvallen van hackers, is er een waarschuwingsdienst in het leven geroepen. Mensen kunnen zich aanmelden op waarschuwingsdienst.nl om gewaarschuwd te worden via e-mail en kunnen kijken op de website naar aanbevelingen en tips om problemen te voorkomen. Als er echt grote problemen ontstaan, zoals zich massaal en snel verspreidende virussen, probeert de organisatie ook via radio en televisie te waarschuwen.

Volgens N. van den Berg van Govcert zal er niet heel vaak een waarschuwing per e-mail uitgaan. "We kijken eerst hoe betrouwbaar een melding is en voor wie het relevant is. Een lek in een computerserver is voor tante Truus niet interessant omdat die daar niet over beschikt." In België waarschuwde een soortgelijke organisatie tot voor kort wel iedere week een keer. "Die kwamen er toen achter dat dat niet echt geloofwaardig is. Het is een beetje Peter die steeds waarschuwt voor de wolf. Als er dan echt een aankomt, is er niemand meer die naar hem luistert", denkt Van den Berg.

Govcert.nl heette tot voor kort nog Cert-Ro, Computer Emergency Response Team Rijksoverheid. De instantie bestaat bijna een jaar, en waarschuwde tot nu toe enkel haar deelnemers voor de gevaren in cyberspace. Dat zijn drie ministeries, enkele grote gemeenten en overheidsinstanties. "We weten van iedere deelnemer welke soft- en hardware ze hebben staan. Een waarschuwing die voor de een relevant is, hoeft voor een ander niets te betekenen." De ministeries en gemeenten zijn de afgelopen maanden allemaal doorgelicht. Niet alleen probeerden medewerkers van Govcert digitaal in te breken, ook belden ze de instanties met een smoes om een computerwachtwoord te achterhalen. "We vinden altijd wel wat", stelt Van den Berg, "maar het is absoluut geen puinhoop op het gebied van beveiliging".

Govcert heeft geen opsporingsbevoegdheden, maar werkt wel samen met onder meer de politie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Zo wordt er informatie uitgewisseld en wijzen de medewerkers van Van den Berg de politie op eventueel strafbare feiten.