LaCie lanceert nieuwe opslag voor op kantoor en onderweg

LaCie introduceert twee nieuwe toestellen voor externe opslag: de LaCie Rugged Raid Shuttle en de LaCie 2big Raid.

Op NAB 2019 lanceert Seagate twee nieuwe toestellen voor externe opslag onder het premium LaCie-label. De LaCie Rugged Raid Shuttle breidt het Rugged-portfolio uit. De drive krijgt het intussen kenmerkende Rugged-ontwerp mee met de oranje rubberen rand omheen de behuizing. Die illustreert dat de drive tegen een stootje kan. De externe HDD is IP54 gecertificeerd en overleeft een val vanop 1,2 meter hoogte.

Raid-opties

De Rugged groter dan het gros van zijn broertjes in de line-up, maar dat heeft een reden. De drive biedt immers tot 8 TB aan opslagruimte. Die zit verdeeld over twee interne schijven, die je in RAID 0 kan schakelen voor transfersnelheden tot 250 MBps op de maximale capaciteit, of RAID 1 voor 4 TB aan data met redundantie. JBOD behoort ook tot de mogelijkheden. De drive configureren doe je via de LaCie Toolkit-software.

De schijf is uitgerust met een USB C-connector die USB 3 en Thunderbolt 3 ondersteunt. Stroom wordt ook via die aansluiting geleverd. LaCie stopt standaard AES 256-encryptie op de drive, en biedt 3 jaar garantie inclusief Rescue Data Recovery-services. Heb je toch eens iets voor met de drive, dan zullen Seagate-experts in het labo hun best doen om data te recupereren.

2big

Ook het 2big-gamma wordt uitgebreid. De 2big Raid volgt hetzelfde principe als de Rugged Raid. Hier krijg je tot 16 GB aan opslagcapaciteit, opnieuw verdeeld over twee interne schijven die je als Raid 0, Raid 1 of JBOD kan configureren. Deze drive is bedoeld als statische oplossing, bijvoorbeeld voor back-ups maar eventueel ook als opslagmedium om rechtstreeks van te monteren. De maximale sequentiële transfersnelheid van dit toestel bedraagt immers 440 MBps.

 

 

In het toestel vind je twee IronWolf Pro-schijven van Seagate. Die drives, in hoofdzaak ontwikkeld voor gebruik in een NAS, zijn geoptimaliseerd om met elkaars trillingen overweg te kunnen. De garantie, inclusief Rescue Data Recovery-services, bedraagt vijf jaar.

De LaCie Rugged Raid Shuttle is vanaf mei te koop voor 569 euro. De 2big Raid ligt deze maand al in de rekken en kost 789 euro voor het 16 TB-model. Versies vanaf 4 TB zijn verkrijgbaar met een instapprijs van 449 euro.

Gerelateerd: Seagate lanceert nieuwe draagbare drives voor back-up en datatransfer